Metro-portal.hr

objavljeno 13.03.2019. 17:15:00
NAPOKON

EU propisuje niže emisije CO2 za kamione i busove

Zacrtano smanjenje sastavni je dio nastojanja Europske unije da ispuni obvezu iz sporazuma o zaštiti klime smanjenjem emisije stakleničkih plinova

Reže se, ali ne tako drastično
Reže se, ali ne tako drastično (Arhiva)

Europska unija usvojila je u utorak prijedlog o obvezi smanjenja dopuštene emisije ugljičnog dioksida (CO2) iz novih kamiona i autobusa za 30 posto do 2030. godine u odnosu na ovu godinu.

Zacrtano smanjenje sastavni je dio nastojanja Europske unije da ispuni obvezu iz sporazuma o zaštiti klime smanjenjem emisije stakleničkih plinova koji u velikoj mjeri utječu na promjene temperature na Zemlji.

EU dosada nije ograničavao emisije štetnih plinova iz teških gospodarskih vozila, za razliku od SAD-a, Kine, Japana i Kanade. Kamioni pak proizvode gotovo četvrtinu štetnih plinova na području EU-a.

"Nove ciljane razine i poticajne mjere pomoći će smanjiti emisiju štetnih plinova, špediterima će smanjiti troškove goriva a svim Europljanima donijeti čišći zrak", poručio je europski povjerenik nadležan za mjere zaštite klime Migel Arias Canete.

Europski parlament tražio je još ambicioznije smanjenje, za 35 posto, ali su zemlje-članice uspjele progurati ciljeve dogovorene u prosincu.

Usporedbe radi, proizvođači automobila moraju smanjiti emisije za 37,5 posto između 2021. i 2030. godine.

Blaži ciljevi za teška gospodarska vozila rezultat su činjenice da je štedljiva potrošnja goriva vrlo važna stavka pri nabavi.

U Europskom udruženju proizvođača automobila (ACEA) smatraju zacrtano smanjenje „vrlo zahtjevnim" zbog nepostojanja infrastrukture za električne i kamione na vodikov pogon.

„Ne možemo očekivati od špeditera da odmah počnu kupovati električne kamione ili one s drugim alternativnim pogonskim gorivima ako to za njih nema poslovnog rezona", upozorio je čelnik ACEA-e Erik Jonnaert.

"Također nije lako napajati vozila strujom na svim glavnim europskim autocestama", dodao je Jonnaert.

Današnji sporazum moraju još službeno potvrditi članice EU-a i EP, iako se to smatra formalnošću.

13.03.2019. 17:15:00
http://metro-portal.hr/eu-propisuje-nize-emisije-co2-za-kamione-i-busove/117435/