Metro-portal.hr

objavljeno 18.05.2010. 14:59:26
ŠUKER PONOSNO

EU pozitivno ocjenjuje vladin program gospodarskog opravka

Sadašnja situacija u Hrvatskoj puno je bolja nego u mnogim državama članicama EU, izjavio je u Bruxellesu hrvatski ministar financija

(Dragan Matić/CROPIX)
"Danas smo raspravljali o pretpristupnim programima kandidatskih zemalja: Hrvatske, Makedonije i Turske. Hrvatski PEP je dobro ocijenjen, a isto tako je dobro ocijenjen i program gospodarskog oporavka", rekao je Šuker, koji je u Bruxellesu sudjelovao na redovitom godišnjem sastanku ministara gospodarstva i financija EU-a i zemalja kandidata na kojem se razgovara o fiskalnoj i ekonomskoj politici.

Dodao je da je "u ovom trenutku situacija u Hrvatskoj puno bolja nego u mnogim članicama EU-a", što se dijelom može zahvaliti činjenici da je Hrvatska morala usklađivati svoje zakonodavstvo s europskim i da je u tom kontekstu morala voditi čvrstu fiskalnu politiku.

Kada se pogleda deficit državnog proračuna i udio javnog duga u BDP-u, stanje u Hrvatskoj je puno bolje od većine u Europskoj uniji, ističe Šuker, dodajući da je za Hrvatsku najosjetljivije pitanje vanjskog zaduženja.

"Što se tiče konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, ona će biti onoliko koliko budemo spremni provesti strukturne reforme. Vlada je, između ostaloga, predložila program gospodarskog oporavka koji teži podizanju konkurentnosti gospodarstva", rekao je potpredsjednik vlade i ministar financija.

Šuker je odbacio "zloguka" predviđanja da Hrvatska neće moći iskoristiti sredstva koja su za nju osigurana iz europskih fondova. "Mislim da imamo dovoljno vremena da svi izrade projekte i da Hrvatska iskoristi veliki dio europskih fondova. Siguran sam da će iskoristivost sredstava iz europskih fondova biti daleko iznad onoga što neki zloguki proroci sada govore", rekao je Šuker, dodajući da je slična situacija bila i u listopadu 2008. godine kada se govorilo da će Hrvatska iskoristiti samo deset posto sredstava iz PHARE programa, a na kraju je iskoristivost bila gotovo 95 posto.

Odbacio je tvrdnje da bi zbog porezne reforme, kojom lokalna samouprava gubi dio prihoda, mogla doći u pitanje mogućnost lokalnih vlasti da sufinanciraju projekte koji će se najvećim dijelom financirati iz europskih fondova.

"Ne smijemo imati negativistički pristup i krenuti s tim da Hrvatska neće iskoristiti ta sredstva. Ne treba jadikovati i kukati, nego se primiti posla i trebamo biti svjesni da ćemo iskoristiti onoliko sredstava koliko budemo imali kvalitetnih projekata, koje treba napraviti", rekao je Šuker. (hina/metro-portal)

18.05.2010. 14:59:26
http://metro-portal.hr/eu-pozitivno-ocjenjuje-vladin-program-gospodarskog-opravka/40308/