Metro-portal.hr

objavljeno 24.02.2021. 12:01:00
NAPOKON

EU planira jasnije označavanje porijekla hrane

EU planira uvesti izmjene u načinu označavanja porijekla prehrambenih proizvoda kako bi taj podatak bio transparentniji te se potrošači mogli detaljnije informirati o proizvodu

Trebalo je odavno...
Trebalo je odavno... (Arhiva)

Zastupnici u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta u utorak su u raspravi o tom prijedlogu, koji je dio EU-ove strategije "Od polja do stola", ocijenili da je kvaliteta hrane predugo bila prepuštena uglavnom tržišnim interesima, što je naštetilo njenoj kvaliteti, a samim time potrošačima i okolišu.

Mišljenja su iznijeli i hrvatski zastupnici Biljana Borzan i Tomislav Sokol, koji su u odboru za tu strategiju izvjestitelji svojih parlamentarnih skupina, socijaldemokrata i pučana, .

Borzan je naglasila da će Strategija donijeti značajne promjene u načinu označavanja namirnica te je upozorila na mogućnost manipulacije oznakama porijekla sastojaka.

"Strategija predviđa izmjene u sustavu označavanja podrijetla hrane, u kojem postoje rupe za koje smatram da dopuštaju dvojbene marketinške prakse. Na tržištu nalazimo proizvode čija pakiranja 'vrište' domaće, hrvatsko, slavonsko itd., a u njima glavni sastojci uvozni. Jedini način da potrošač to shvati je da pročita deklaraciju na kojoj je propisana veličina slova tri milimetra. Mislim da je to diskriminacija na štetu građana", rekla je Borzan istaknuvši da je problem u tome što proizvođač može svoj proizvod označiti kao domaći, iako su neki od sastojaka iz uvoza.

Navođenje zemlje podrijetla je trenutno obavezno za proizvode poput svježeg i smrznutog mesa, ribe i jaja, a strategija razmatra proširenje obveze označavanja zemlje podrijetla za prehrambene proizvode na kojima za koje je sada dovoljna oznaka „proizvedeno u EU".

"Podrijetlo hrane je jedna od glavnih odrednica koje utječu na izbor potrošača, stoga podržavam maksimalnu transparentnost", rekla je Borzan, navodi se u priopćenju ureda zastupnice.

24.02.2021. 12:01:00
http://metro-portal.hr/eu-planira-jasnije-oznacavanje-porijekla-hrane/130564/