Metro-portal.hr

objavljeno 25.09.2021. 15:01:00
ŠPIJE

EU osudio rusku informatičku špijunažu

Europska unija je u petak osudila neprihvatljivu informatičku špijunažu Rusije protiv europskih političkih čelnika i razmišlja o mjerama za njezino sankcioniranje

Rusija se igra...
Rusija se igra... (Arhiva)

"Neke zemlje članice EU-a zapazile su zlonamjerne informatičke aktivnosti označene kao 'Ghostwriter' i povezale ih s ruskom državom", istaknuo je čelnik europske diplomacije Josep Borrell u priopćenju objavljenom u ime dvadeset sedam zemalja EU-a.

"Te su aktivnosti neprihvatljive jer žele ugroziti naš integritet i našu sigurnost, vrijednosti i demokratska načela te temeljno djelovanje naših demokracija (...) tako što omogućuju dezinformiranje i manipuliranje informacijom", upozorio je.

Napadi su bili upereni protiv parlamentarnih zastupnika, državnih službenika, političara, novinara i pripadnika civilnog društva, a izvodili su se pristupom u informatičke sustave, u osobne račune i krađom podataka, dodaje se u priopćenju.

Njemačka vlada je optužila ruske tajne službe za "phishing" napade ili mrežnu krađu identiteta na čijoj su meti bili njemački zastupnici i osudila je pokušaje utjecaja na njemačke parlamentarne izbore koji će se održati u nedjelju.

Njemačko pravosuđe vodi istragu zbog "sumnje u rad stranih obavještajnih službi".

"EU i njezine članice oštro osuđuju te zlonamjerne kibernetičke aktivnosti s kojima sve upletene strane moraju odmah prestati", istaknuo je Borrell.

"Pozivamo Rusku Federaciju da prihvati standarde odgovornog ponašanja zemalja u informatičkom prostoru. EU će se tom pitanju vratiti na idućim sastancima i razmislit će o uvođenju novih mjera", rekao je.

25.09.2021. 15:01:00
http://metro-portal.hr/eu-osudio-rusku-informaticku-spijunazu/134330/