Metro-portal.hr

objavljeno 12.04.2011. 21:38:00
STEZANJE VRATA

EU nemilosrdna prema Libiji, uvedene dodatne sankcije

Na popis onih koji su pod sankcijama uvršteno je još 26 libijskih poduzeća iz naftnog i plinskog sektora, čime se praktički uvodi embargo na prodaju tih libijskih energenata

Libija
Libija (Wikipedia)

Europska unija uvela je u utorak u Luksemburgu dodatne sankcije koje bi trebale onemogućiti financiranje libijskog režima Muamera Gadafija iz prihoda od nafte i plina, piše Hina.

Na popis onih koji su pod sankcijama uvršteno je još 26 libijskih poduzeća iz naftnog i plinskog sektora, čime se praktički uvodi embargo na prodaju tih libijskih energenata. "Uveli smo nove sankcije protiv naftnog i plinskog sektora u Libiji. To je dodatni korak u zatvaranju pipe kojom teče financijska potpora Gadafiju", rekla je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurosnu politiku Cahterine Asthon.

Od početka libijske krize, EU je uvela embargo na oružje i na opremu koja može služiti za represiju nad civilnim stanovništvom te zamrznula imovinu i zabranila putovanja pukovniku Gadafiju i skupini od 37 libijskih dužnosnika. U ožujku su uvedene sankcije protiv najveće naftne tvrtke, a sada je to prošireno na još 26 energetskih poduzeća. Europska unija pozvala je u svojim zaključcima na prekid vatre u Libiji, ponovno pozvala libijski režim da zaustavi nasilje protiv svojih građana te izrazila spremnost da pruži vojnu potporu za sigurnu dostavu humanitarne pomoći u toj zemlji.

"Vijeće poziva na hitni i istinski prekid vatre i ponavlja poziv libijskom režimu da zaustavi nasilje protiv građana i da u potpunosti poštuje ljudska prava", kaže se u zaključcima. Europska unija je također odlučila da će dati potporu za sigurnu dostavu humanitarne pomoći ako to zatraži Vijeće sigurnosti UN-a.

Operacija "EUFOR Libija" trebala bi osigurati dostavu humanitarne pomoći civilnom stanovništvu u gradu Misrati, koji je pod žestokim napadima Gadafijevih snaga. Prema procjenama, u toj operaciji moglo bi sudjelovati nekoliko stotina vojnika.

Sada je u tijeku izrada planova za tu operaciju, a visoko predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton rekla je na konferenciji za novinare da bi se planovi mogli biti gotovi za nekoliko dana.

EU ističe da oni koji djeluju unutar Gadafijeva režima imaju izbor: "nastaviti s brutalnom represijom nad libijskom narodom ili raditi na mirnoj tranziciji prema demokraciji na temelju sveobuhvatnog dijaloga u interesu sigurnosti i prosperiteta". EU također ističe da se mora sačuvati teritorijalni integritet Libije. Ministri su donijeli nove restriktivne mjere kako onemogućila Gadafijev režim da se financira od prihoda koje donosi nafta i plin. Ministri vanjskih poslova zemalja donijeli su odluku o zamrzavanju imovine i zabrani putovanja skupini od 32 iranska dužnosnika zbog kršenja ljudskih prava u Iranu.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je da većina tih osoba dolazi iz pravosudnog aparata i da "su odgovorni" za represiju nad borcima za ljudska prava i predstavnicima oporbe. Ministri su također donijeli zaključke o stanju u Jemenu, Bahreinu i Siriji. Izrazili su zabrinutost zbog stanja u sve tri zemlje.

12.04.2011. 21:38:00
http://metro-portal.hr/eu-nemilosrdna-prema-libiji-uvedene-dodatne-sankcije/57653/