Metro-portal.hr

objavljeno 02.12.2020. 08:02:00
NAJAVE

EU lupa porez na digitalne platforme

Ministri financija zemalja članica EU-a podržali su u utorak proširenje europskih pravila o poreznoj transparentnosti na digitalne platforme poput Amazona, Ubera i Airbnba, koje bi također trebale plaćati pravedni dio poreza.

Uber će se morati prilagoditi
Uber će se morati prilagoditi (Arhiva)

Njemačko predsjedništvo upoznalo je ministre s dogovorom koji je postignut na tehničkoj razini o dopuni Direktive o administrativnoj suradnji u području oporezivanja.

Ministri su podržali dogovor koji će biti upućen na usvajanje pisanim postupkom, jer na video-konferenciji nije moguće donošenje odluka.

Prema novim pravilima od 2023. porezne vlasti zemalja članica automatski će razmjenjivati informacije o prihodima koje su trgovci ostvarili na digitalnim platformama.

To bi trebalo spriječiti utaju i izbjegavanje poreza.

"Poslovanje digitalnih platformi predstavlja nove izazove za porezne vlasti, posebice za prekogranične usluge. Nova pravila o administrativnoj suradnji osigurat će zemljama članicama važan alat kako bi trgovci na digitalnim platformama plaćali pravedni udio poreza", rekao je njemački ministar financija Olaf Scholz.

02.12.2020. 08:02:00
http://metro-portal.hr/eu-lupa-porez-na-digitalne-platforme/128982/