Metro-portal.hr

objavljeno 12.09.2022. 08:30:00
MARICA

EU i marihuana – i ovako i onako

Predstavnici zemalja članica Europske unije (EU) su se okupili u Pragu kako bi razgovarali o politici prema kanabisu. Stavovi pojedinih zemalja Unije o tome se potpuno razlikuju

Kakvi su zakoni u EU državama?
Kakvi su zakoni u EU državama? (Arhiva)

Na jednom parkiralištu poljski reper Mata s uživanjem udiše dim iz džointa. To je scena iz muzičkog videa za pjesmu „Patointeligencja". Do početka rujna ove godine video je pogledalo 60 milijuna ljudi.

22-godišnji reper koji se u stvarnom životu zove Mihal Matzcak uhvaćen je koncem siječnja s 1,5 grama marihuane. Policija mu je pretražila kuću, a on i njegov prijatelj su noć proveli u pritvoru. Prema poljskim zakonima prijeti mu zatvorska kazna u trajanju do tri godine.

Poljska ima strogu politiku suzbijanja svih vrsta narkotika. Posjedovanje, uzgajanje i konzumiranje marihuane je kazneno djelo. Ipak, slučaj tog repera pokrenuo je debatu o odnosu prema lakim drogama u Poljskoj. Najveći broj ljudi koji su reagirali, a među njima su političari Ljevice i Građanske platforme, zahtijevaju liberalizaciju zakona. S druge strane, postoje i oni poput Januša Kovalskog iz desničarske stranke Solidarna Poljska, koji žele još oštrije zakone.

Potpuno je drugačije u Nizozemskoj, Estoniji, Češkoj, Portugalu i Španjolskoj. Tko tamo poželi kupiti i konzumirati marihuanu, može biti siguran da neće biti pravno gonjen. U Nizozemskoj je još sedamdesetih godina prošlog stoljeća bilo dozvoljena prodaja kanabisa u takozvanim coffee-shopovima. Međutim, to nikada nije do kraja regulirano, pa su nastali problemi - neki trgovci iskoristili su priliku i za trgovinu ilegalnim kokainom.

Portugal kao uzor

Dobar primjer za dekriminalizaciju konzumiranja kanabisa zapravo je Portugal. Od 2001. pušenje džointa nije kažnjivo, pa čak ni unošenje droge injekcijom. Količina je točno određena. Koga se uhvati s deset dnevnih doza od po 2,5 grama marihuane plaća samo kaznu, ali ne „zaradi" prijavu.

Portugal dosta ulaže u suzbijanje ovisnosti od narkotika, zemlja je formirala komisije koja se sastoje od pravnika, socijalnih radnika i psihologa, s ugroženim osobama vode se razgovori o njihovom konzumiranju narkotika.

Europski centar za praćenje narkotika i narkomanije (EMCDDA) ima sjedište u Lisabonu. U njegovom aktualnom izvještaju navodi se da je sve više sintetičkog kanabisa na europskom tržištu. Taj nečisti kanabis može dovesti do srčanog udara, gubitka svijesti i psihoza. Legalizacija kanabisa u cijeloj Europskoj uniji mogla bi spriječiti trgovinu nečistom travom, kažu zagovornici liberalizacije.

Tržište kanabisa sve kompleksnije

Belgija spada u one zemlje koje znaju progledati kroz prste kada je riječ o konzumiranju kanabisa. Koga se uhvati s manjom količinom kanabisa za osobnu upotrebu - do tri grama - ili tko uzgaja jednu biljku, riskira da mu se tu „robu" oduzme, te da će morati platiti i novčanu kaznu od 25 eura.

U Belgiji, ali i u drugim zemljama, došlo je do procvata koncepta „Cannabis Social Clubs" - društvenih, nekomercijalnih klubova koji omogućavaju zajedničko sađenje i uzgajanje konoplje u zatvorenim prostorima. Biljke se koriste u medicinske svrhe, ali i kao lake droge. Svaki član ima pravo samo na jednu biljku.

Inicijatori koriste zakonsku sivu zonu, jer uzgoj konoplje koja ne sadrži više od 0,2 posto psihoaktivnog tetrahidrokanabinola (THC) nije regulirano zakonom. Tako radnje koje prodaju proizvode koje sadrže samo drugu glavnu tvar te biljke - kanabidiol (CBD) niču kao gljive nakon kiše i u Bruxellesu i na drugim mjestima.

Liberalni imidž, stroga politika

Usprkos progresivnom imidžu, Švedska je potpuno netolerantna prema narkoticima. Posjed i najmanje količine kanabisa kazneno je djelo. Prema jednom izvještaju iz 2014, konzumiranje kanabisa u Švedskoj raširenije je nego u Portugalu, gdje je dekriminalizirano još 2001.

Druga istraživanja pokazuju da konzumiranje kanabisa i u Švedskoj u porastu, ali je manje nego u drugim europskim zemljama. Prema statistici švedskih zdravstvenih institucija, prošle godine je 2,6 posto građana starih između 16 i 84 godine izjavilo da su konzumirali kanabis u razdoblju od 12 mjeseci prije toga.

Poznavatelji prilika u Italiji očekuju da će nakon izbora u rujnu poprilično progresivna politika prema konzumiranju kanabisa biti okončana. Doduše, u programima desničarskih stranaka kao što su Lega ili Fratelli d'Italia nema konkretnih indicija koje bi ukazivale na restriktivniju politiku ako oni pobijede, ali stranački čelnici Mateo Salvini (Lega) i Giorgia Meloni (Fratelli d'Italia), već su najavili da će se žestoko usprotiviti potpunoj legalizaciji kanabisa - ako se to pitanje nađe na dnevnom redu.

Piše: Birgit Raddatz/ARD
12.09.2022. 08:30:00
http://metro-portal.hr/eu-i-marihuana-i-ovako-i-onako/139216/