Metro-portal.hr

objavljeno 16.04.2010. 13:55:56
NEPOVRATNO

Europska unija USKOK-u daje milijun eura

POGLEDAJTE VIDEO - Projekt će trajati dvije godine, a rezultat će biti veći kapacitet Hrvatske u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala

(Davor Pongračić/Cropix/Infopunkt)

Delegacija Europske unije u Hrvatskoj, Ministarstvo pravosuđa, Državno odvjetništvo i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) predstavili su danas ciljeve i očekivane rezultate projekta "Jačanje kapaciteta USKOK-a".

Projekt vrijedan milijun eura koji financira EU trajat će dvije godine.

Krajnji rezultat projekta bit će ojačan kapacitet Hrvatske kroz povećanje kapaciteta za istraživanje i kazneni progon, posebno u odnosu na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

O projektu su govorili glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, ministar pravosuđa Ivan Šimonović, šef delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren i prvi čovjek USKOK-a Dinko Cvitan.

Ministar Šimonović ponovio je kako u brobi protiv korupcije ne smije biti nedodirljivih.

Projekt će postići sljedeće specifične rezultate: unaprjeđenje proaktivnog pristupa svih tijela za provedbu zakona uključenih u otkrivanje kaznenih djela iz nadležnosti USKOK-a, unaprjeđenje predstavljanja aktivnosti i rezultata USKOK-a u javnosti, te povećanje kapaciteta USKOK-a u provođenju zajedničkih istraga u procesuiranju kaznenih djela s međunarodnim elementom.

Kako kaže Paul Vendoren, krajnji korisnici ovog projekta su hrvatski građani. Unapređene koordinirane akcije u borbi protiv korupcije koje će USKOK-u omogućiti da u budućnosti održava visoki standard profesionalizma pokazan i u nedavnim slučajevima, pridonijet će smanjvanju kriminaliteta u Republici Hrvatskoj.

Nadalje, projekt je od iznimne važnosti za Hrvatsku u okviru pristupnog procesa Europskoj uniji. Daljnji napredak u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminaliteta u pravosuđu i javnoj upravi ključan je u stvaranju čvrstog temelja za potpunu primjenu pravne stečevine Europske unije.

(Infopunkt/metro-portal)

16.04.2010. 13:55:56
http://metro-portal.hr/eu-daje-milijun-eura-uskoku/38003/