Metro-portal.hr

objavljeno 17.05.2019. 08:01:00
EHHH...

EU birokracija - imaginaran ili stvaran problem?

Više od polovice Nijemaca Europsku uniju smatra „prebirokratskom“. No što to zapravo znači? I je li Europska unija zaista „birokratsko čudovište“ kakvom je često žele prikazati?

Ima li je stvarno previše?
Ima li je stvarno previše? (Arhiva)

„U svojim razgovorima diljem Europe sam došao do spoznaje da je građanima zaista dosta birokracije. I mislim da na tom području nešto moramo učiniti", kaže glavni kandidat Europske pučke stranke (EPP) na predstojećim izborima za Parlament Europske unije Manfred Weber. I zato on, 46-godišnji političar bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), ukoliko postane šef Europske komisije, želi ukinuti preko 1.000 EU-pravila. Koja su to pravila i što bi se time postiglo, bavarski političar nije precizirao.

EU = birokracija?

No njegova predizborna kampanja se obilno služi klišejima o Europskoj uniji kao birokratskom čudovištu. I Weber tu nije usamljen. Njemačke parlamentarne stranke redom u svojoj predizbornoj kampanji koriste temu birokracije. Naravno s negativnim predznakom. I austrijski kancelar Sebastian Kurz poziva na „manje pravila i manje birokracije". To, s obzirom na najnovija ispitivanja javnog mnijenja instituta Allensbach i ne čudi. Ona su pokazala da na pitanje „Što za Vas predstavlja EU?" 57 posto ispitanih odgovara s: „bujajuća birokracija i preveliki i netransparentni aparat činovnika". 2010. je u to vjerovalo deset posto manje ispitanih nego danas.

Da je to ispravna percepcija, djelomice je priznala i sama Europska unija i pokrenula „antibirokratsku inicijativu". Za vrijeme mandata Jean-Claudea Junckera predloženo je 75 posto zakona manje nego u prethodnom izbornom razdoblju. „Mi želimo promjene samo tamo gdje one konkretno nešto i donose za svakodnevicu građana EU-a", pojasnila je Europska komisija. Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier je nedavno branio EU ukazujući na to da 32.000 činovnika koliko ih upošljava Europska komisija na prvi pogled zvuči mnogo, ali: „Ako bacimo pogled na Njemačku vidimo da milijunski gradovi upošljavaju oko 17.000 osoba, a Europska unija je pet stotina puta veća", zaključio je Steinmeier.

Kontradiktorni zahtjevi

Europske institucije su posljednjih godina smanjile broj zaposlenih za pet posto. Isto tako su smanjene početne plaće i mirovinska prava. Jedan popratni negativni efekt je već tu: u gospodarski razvijenijim zemljama EU-a poput Njemačke je postalo vrlo teško pronaći kvalificirano osoblje za odlazak u EU-institucije jer su uvjeti kod kuće u mnogim slučajevima jednostavno bolji.

No zašto se onda ipak tvrdokorno drži uvjerenje kako se ništa ne čini protiv birokracije? „Građani su malo kontradiktorni", kaže Edmund Stoiber, dugogodišnji bavarski premijer i u razdoblju od 2007. do 2014. predvodnik radne skupine za suzbijanje birokracije unutar Europske komisije. „S jedne strane kod građana postoji potreba za sigurnošću i reguliranjem svih životnih segmenata što se od EU-a i očekuje. A s druge strane se traži manje pravila. Ovu kontradikciju je nemoguće riješiti", kaže Stoiber. Očekivanja od EU-a su posebno visoka u segmentu zaštite potrošača i okoliša. Novi zakoni su povezani i s više birokracije. Stoiber, čija radna skupina je postigla uštede od 33 milijarde eura godišnje, smatra da štednju treba usredotočiti na segmente gdje je ona svrsishodnija, a ne rezati tamo gdje treba i tamo gdje ne treba.

Bauk birokracije

I Pascale Cancik sa Sveučilišta u Osnabrücku se bavi birokracijom. Smatra da političari često posežu za floskulom o „borbi protiv birokracije" zato što je ovaj pojam duboko usađen u svijest građana kao nešto negativno. „Mi nekako znamo da je to loše, automatski pomislimo na hrpe papira i bezlične činovnike", kaže Cancik. Treba se samo prisjetiti pojma "Antibirokratske revolucije" krajem osamdesetih u Jugoslaviji i manipulacije masa kojima se sugeriralo da između naroda i političara stoji nekakva "birokracija" koju treba ukloniti. Cancik smatra da je problem upravo u ovom nepreciznom poimanju birokracije. „Retorika vezana uz birokraciju ne objašnjava srž problema i zato je kritika neprisutna i nekonkretna", kaže Cancik. "I zato je taj pojam toliko zahvalan za političare jer ga je teško povezati s nekim konkretnim rješenjima." Za očekivati je da će bauk birokracije vjerojatno i ostati sastavni dio političke retorike.

Piše: Michel Winde (dpa)
17.05.2019. 08:01:00
http://metro-portal.hr/eu-birokracija-imaginaran-ili-stvaran-problem/118498/