Metro-portal.hr

objavljeno 30.12.2017. 15:45:00
ISPROBAJTE

Eterična ulja koja moramo imati pri ruci

Glavna im je karakteristika da su bogata masnim kiselinama, alfa i gama linolenskim kiselinama, fitosterolima te karotenoidima

Imajte ih uvijek pri ruci
Imajte ih uvijek pri ruci (DeviantArt)

Eterična ulja jedno su od glavnih dodataka ljekovitim kupkama, no možemo ih i mazati po tijelu ili konzumirati. Glavna im je karakteristika da su bogata masnim kiselinama, alfa i gama linolenskim kiselinama, fitosterolima te karotenoidima.

Kako god okrenete, trebate ih imati u domu, a ako niste sigurni koja će biti najbolja za vas, evo kratkog presjeka karakteristika najčešćih i najvažnijih eteričnih ulja.

Ulje argana - ima regenerativno djelovanje na hidrolipidni sloj kože, neutralizaciju slobodnih radikala, zaštitu vezivnog tkiva i druge blagotvorne učinke kao što je spriječavanje nastanka bora, reguliranje lučenja sebuma kod masne kože, jačanje krhkih noktiju, spriječavanje strija, ekcema i psorijaze.  Argan umiruje i opušta psihičku napetost i depresiju, olakšava stanja zabrinutosti i tjeskobe, djeluje afrodizijački, pomaže mirnom snu. Regulira cirkulaciju krvi i stimulira rad adrenalnih žlijezda i limfnog sustava, djeluje izuzetno antiseptički, umiruje sve iritacije, zahvaljujući diuretičnom svojstvu odličan je za skidanje celulita, zadržavanja tekućine u organizmu i otečenih zglobova. Izvanredno djeluje kod problema s kožom (gljivične i bakterijske infekcije, suhi ekcemi, pojačano lučenje masnoće kože, seboreja, prhut, čirevi, rane, opekline, ozebline, afte, posjekotine, umorna i zrela koža). Pomaže i ublažava simptome šećerne bolesti, stresa, sezonskog umora.

Ulje arnike - tradicionalni uljni macerat arnike potiče cijeljenje kože (cikatrizant), djeluje snažno protuupalno, korisno je kod slabo prokrvljene kože. Koristi se i za liječenje upale vena i raznih povreda. Ulje od arnike liječi decubitus tj. rane nastale zbog dugotrajnog ležanja. Zapadna narodna medicina arniku koristi u liječenju: artritisa, akni, bolesti cirkulacije, bolesti leđa, ekcema, edema, fraktura, gihta, gingivitsa, mišićnih bolova, reume, reumatskih bolova, krasta, raznih rana, uboda insekata, upalnih stanja kože, vaskularnih bolesti, vrućih rana, bolova u zglobovima te pomaže kod rasta kose. Tražena je u homeopatiji, aromaterapiji, fitoterapiji  i u još nekim alternativnim medicinskim pristupima lječenja jer njezino ljekovito djelovanje zaista pomaže ako je riječ o vanjskim ozljedama tijela, liječenju raznih udaraca, nagnječenjima, podljevima, modrim nogama, ozljedama od padova, zacjeljivanju svježih rana, rana koje teško zarastaju, porezotina, prišteva, čireva na koži. U kozmetičke svrhe se koristi kao ulje za masažu te je pogodan nosač za eterična ulja.

Ulje badema - ulje badema univerzalno je za sve tipove kože. Kod njege beba koristi se u kremama, a u zreloj dobi izvrsno je za njegovanje suhe kože. Bogato je esencijalnim masnim kiselinama i vitaminima A, B1, B2, B6 i E. Neutralnog je mirisa pa se često koristi u maceratima gdje je bitno istaknuti macerirani miris biljke. Dobro je kod njege osjetljive kože koja je sklona iritacijama i svrbeži. Bademovo ulje odličan je emolijens za omekšavanje i regeneraciju kako kože tako i vlasišta. Ono je lagane teskture, lako se upija u kožu te je poželjno koristiti ga kod aromamasaža te u kupkama. Oduvijek se koristilo kod tretiranja raznih oštećenja na koži poput ekcema, ublažavanja psorijaze, upaljene kože i kože sklone svrbežu, a redovitim nanošenjem je dobra prevencija protiv strija jer poboljšava elastičnost kože.

Ulje buće - poznato je u kulinarstvu, a čest je dodatak salatama, umacima, žitaricama, kuhanom povrću. Ulje povoljno djeluje na probavni sustav. Bogatstvo bućinog ulja nije toliko u sastavu masnih kiselina, koliko u fitosterolima koji balansiraju masnoće u krvi. Koristi se za liječenje benignih povećanja prostate, no službena fitoterapija smatra da su za liječenje tih problema dosta učinkovitije bućine sjemenke nego li ulje.

Ulje crnog kima - najčešće se koristi kao začin u kremastim juhama. Kod preljeva daje ljutkasto - aromatičan okus. Osnovna namjena mu je ljekovitost. Djelotvoran je kod astme i alergijskih bolesti kože i dišnog sustava. Štiti od peludne hunjavice do atopijskog dermatitisa zbog čega je dobio naziv prirodnog antihistaminika. Ulje crnog kima štiti od alergija pa ga je potrebno konzumirati preventivno. Konzumira se oralno u dozama od dvije do četiri žličice dnevno. Veće doze mogu izazivati mučnine.

Ulje gaveza - gavez je od davnina korišten za zaustavljanje krvarenja i liječenje posjekotina. Biljka je porijeklom iz Azije i Europe. Koristi se za liječenje mnogih bolesti i ozljeda, uključujući opekline, porezotine, osipe, psorijazu, ekceme, ubode insekata, otekline, modrice, uganuća, živčane bolove, slomljene kosti i artritis. Vlaži kožu i spriječava nastanak strija. Pomaže kod zacjeljivanja rana te ubrzava novi rast tkiva. 

Ulje kantariona - poznatoi kao ulje gospine trave, bogato je hipericinom, taninima i flavonoidima koji djeluju protuupalno i pomažu epitelizaciju kože. Ono je od davnina poznato kao ulje koje se nanosi na sve rane. Pomaže kod: opekotina prvog stupnja, upala jajnika, vaginalnih infekcija (gljivica i virusnih infekcija, uključujući HPV, herpes, pa čak i HIV), hemeroida, proširenih vena, čireva, ožiljaka, strija i akni, reume i gihta, upale mišića i živaca. Kantarionovo ulje odličan je izbor za masažu zbog povoljnog djelovanja na cirkulaciju. Jako je učinkovito kod upale mišića i živaca, reume, išijasa, neuralgija, mialgija, lumbaga i gihta. Kantarionovo ulje mogu koristiti i trudnice protiv strija i za perinealnu masažu.  

Ulje koprive - kopriva ima protuupalna i antibakterijska svojstva te snažnu antioksidativnu aktivnost, a skuplja i neutralizira slobodne radikale. Briše akne. Ekstrakt koprive zadivljuje antimikrobnom aktivnošću protiv gram pozitivnih i gram-negativnih bakterija, uključujući i česte patogene: S. aureus i E. Coli. U prošlosti, kopriva se koristila kod tegoba krvarenja iz nosa, ugriza pasa, čireva, upala kože. Kopriva je bogata vitamina A i C, vitaminom K, B-kompleksom, mineralima (željezo, kalcij, magnezij, fosfor, natrij, kalij). Sadrži triterpene, fitosterine, flavonoide. Macerat koprive primjenu nalazi kod jačanja mikrocilkulacije, obnavljanja kože, ublažavanja dermatoza, psorijaze, ekcema, lišajeva, a osim toga jača kožu. Poželjno ga je nanositi na vlažnu kožu kako bi se ubrzala apsorpcija. 

Ulje lavande - koristi se za liječenje opekotina, modrica, rana, proširenih vena, oteklina, hemeroida, akni. Spoj masaže i ulja djelotvoran je kod reume, lumbaga, išijalgije, bolova u mišićima. Dobro ga je nanijeti nakon tuširanja i ne izlagati se suncu nakon nanošenja zbog djelovanja koje može ostaviti fleke na koži uslijed sunčanja.

Ulje makadamije - makadamija se iznimno brzo upija te se zbog toga u žargonu naziva nestajućim uljem. Otporno je na oksidaciju. U kozmetici je poželjan u preparatima za UV-zaštitu i u preparatima za zaštitu osjetljive kože područja oko očiju. Bogato je vitaminima A i E, palmitoleinskm kiselinom (do 25%), koja se nalazi u sebumu mlade kože, stoga je izrazito pogodno za tretiranje suhe i zrele kože. Također ga koristimo za tretiranje kože oštećene suncem, kao i za njegu dječje kože. Ulje makadamije je sigurno za njegu najosjetljivije kože. Ukoliko ne volite masni sloj na licu koji ostaje nakon mazanja nekim drugim dragocjenim biljnim uljima koja se primjenjuju u njezi zrele kože, makadamija će zadovoljiti vaša očekivanja. 

Ulje nevena - nevenovo ulje djeluje protuupalno, liječi, dezinficira i zacijeljuje rane na koži. Uz to regenerira i omekšava kožu te se može koristiti i za svakodnevnu njegu, ali i za rješavanje ozbiljnijih dermatoloških problema. Pomaže kod iritacija kože, alergija, urtikarija, opekotina, uboda insekata, za njegu kože kod gotovo svih kožnih oboljenja uključujući akne, čireve, psorijazu, seboreju, neurodermitis i ostale dermatitise te druge infekcije kože, za njegu osjetljive i dječje kože, kod hemoroida i varikoznih vena. Lokalna uporaba nevenova ulja sigurna je čak i u pedijatrijskoj praksi, a alergijske reakcije na nevenovo ulje su izuzetno rijetke.

30.12.2017. 15:45:00
http://metro-portal.hr/etericna-ulja-koja-moramo-imati-pri-ruci/109426/