Metro-portal.hr

objavljeno 26.07.2019. 20:02:00
MMMM

Eterična ulja koja će vas uspavati kao bebe

Želite li isprobati bilo koje spomenutih eteričnih ulja, najjednostavniji način je da koristite difuzor ili pak nakapate par kapi na maramicu pa stavite kraj jastuka ili direktno na jastučnicu

Eterično ulje lavande je čudo
Eterično ulje lavande je čudo (Arhiva)

Kvalitetan san temelj je zdravlja, pa ne čudi da mnogi ljudi imaju problema s njim. No, prije nego što posegnemo za lijekovima protiv nesanice, dobro je isprobati prirodne metode čiji je spektar vrlo širok - od tehnika opuštanja, stvaranja ambijenta koji će pomoći da utonemo u san, vođenja računa o prehrani, vježbanja pa i korištenja eteričnih ulja.

Želite li isprobati ovo posljednje, donosimo vam izbor najučinkovitijih eteričnih ulja protiv nesanice.

Bergamot - iako pripada obitelji citrusa, bergamot ima sasvim drugačiji učinak od limuna i naranče. Dok limun i naranča dižu raspoloženje i razbuđuju, bergamot djeluje opuštajuće. Usporava rad srca, snižava krvni tlak i ublažava anksioznost. 

Studija objavljena u časopisu Complementary Therapies in Clinical Practice pokazala je da ulje bergamota, ako ga koristimo preko difuzora, osjetno poboljšava kvalitetu sna. Čak 92 posto ispitanika odlučilo ga je nastaviti koristiti nakon istraživanja, piše Forbes

Cedar - eterično ulje cedra odavna se koristi za njegu kose i kože, no prema novijim istraživanjima pomaže i kod nesanice.  Ovo eterično ulje sadrži cedrol - spoj koji ima sedativan učinak.  

Lavanda - eterično ulje lavande najbolje pomaže kod nesanice zbog čega se nalazi u većini proizvoda za opuštanje. Miris lavande opušta nas i pomaže da utonemo u san.

Valerijana - biljka poznata po svom sedativnom učinku. Čaj od valerijane od davnina se koristi kao sredstvo za smirenje. Eterično ulje valerijane pomaže kod problema sa spavanjem tako što djeluje sedativno i povećava kvalitetu sna. Ublažava simptome anksioznosti i depresije. 

 

Želite li isprobati bilo koje od gore navedenih eteričnih ulja, najjednostavniji način je da koristite difuzor ili pak nakapate par kapi na maramicu pa stavite kraj jastuka ili direktno na jastučnicu.

26.07.2019. 20:02:00
http://metro-portal.hr/etericna-ulja-koja-ce-vas-uspavati-kao-bebe/119744/