Metro-portal.hr

objavljeno 01.01.2011. 10:45:08
NOV ZAMAH GOSPODARSTVU

Estonija uvela euro

Estonija je s Novom Godinom uvela euro, što bi, kako tvrdi vlada u Tallinnu, trebalo dati nov zamah njezinu gospodarstvu i potaknuti zapošljavanje

Fotografija vijesti

No, mnogi se boje povećanja cijena i krize koja potresa eurozonu. Ta mala baltička zemlja s 1,3 milijuna stanovnika, koja je u EU ušla 2004., 17 je članica eurozone i treća od bivših komunističkih zemalja koje su uvele zajedničku europsku valutu, nakon Slovenije 2007. i Slovačke 2009.

Poznata po svojoj proračunskoj disciplini prije svjetske krize, estonska vlada desnog centra ističe da će uvođenje eura biti korisno i da je razumljiv korak za maleno estonsko gospodarstvo otvoreno svijetu.

'Međunarodni monetarni fond smatra da bi uvođenje eura trebalo ubrzati gospodarski rast između 0,15 i 1 posto na godinu u idućih dvadeset godina', rekao je estonski ministar gospodarstva Juhan Parts, a prenosi France presse.

Estonski premijer Andrus Ansip kazao je da će uvođenje eura 'donijeti stabilnost i prekinuti nagađanja o devalvaciji krune'. Ansip je obilježio uvođenje eura podignuvši točno u ponoć iz bankomata, posebno postavljenog za tu prigodu u Nacionalnoj operi u Tallinnu, novčanicu od dvadeset eura. (hina/metro-portal)

01.01.2011. 10:45:08
http://metro-portal.hr/estonija-uvela-euro/53477/