Metro-portal.hr

objavljeno 01.02.2013. 21:23:00
WOW :)

ESA će isprintati bazu na Mjesecu?

Europska svemirska agencija planira koristiti 3D printer za izgradnju baza na Mjesecu

Molim jednu bazu na Mjesecu i dva Legića :)
Molim jednu bazu na Mjesecu i dva Legića :) (ESA)

U pravoj poplavi planova o izgradnji baza na Mjesecu, Marsu i sličnim mjestima, ovaj koji je objavila Europska svemirska agencija odskače domišljatošću. ESA bi bazu isprintala 3D printerom koristeći regolit s Mjeseca.

Za početak bi se na Mjesec dostavile nastambe na napuhivanje izrađene na zemlji i 3D printer koji bi, upravljan robotima, isprintao slojeviti pokrov koji bi bazu štitio od svemirskog zračenja i mikrometeora.

Koncept je već testiran na Zemlji s arhitektima iz tvrtke Fosters+Partners i industrijskim kompanijama, a rezultat je blok težak tonu i pol šupljikave strukture poput ptičjih kosti.

Baza bi se gradila kod Mjesečevog južnog pola, a nastambe su dizajnirane za četiri čovjeka s mogućnošću povezivanja u složene strukture koje su međusobno povezane. 

Sličnu ideju ima i Cameronova ekipa iz Deep Space Industries, tvrtke za rudarenje na asteroidima koji planiraju napraviti 3D printer koji će iskorištavati materijal izvučen s asteroida za proizvodnju potrepština za svemirske rudarske brodove.

Čemu imamo zahvaliti ovu naglu provalu zanimanja za svemir, ne znamo ...

01.02.2013. 21:23:00
http://metro-portal.hr/esa-ce-isprintati-bazu-na-mjesecu/76275/