Metro-portal.hr

objavljeno 24.04.2016. 18:02:00
INTERVJU

Erozija slobode medija u Europi

Reporteri bez granica objavili su godišnji izvještaj o slobodi medija u 180 zemalja. Hrvatska je dobila lošu ocjenu. S direktorom organizacije Christianom Mihrom razgovarala je Adelheid Feilcke

Novinari su pod sve većim pritiskom
Novinari su pod sve većim pritiskom (Arhiva)

Prema kojim kriterijima, kojim metodama Reporteri bez granica mjere slobodu medija?

Temelj za ranglistu je upitnik o svim aspektima neovisnog novinarskog rada koji šaljemo na 20 jezika stotinama novinara, znanstvenika, pravnika, odvjetnika za ljudska prava, ali i našim dopisnicima. Istraživanje na temelju kojeg je načinjena najnovija lista odnosi se na 2015. godinu, a napadi, nasilje i zatvorske kazne dodatno još na razdoblje studenog i prosinca 2014. U upitniku koji se primjenjuje u cijelom svijetu nalazi se 87 pitanja u šest kategorija, o medijskoj raznolikosti, neovisnosti, uvjetima novinarskog rada, samocenzure, pravnih okvirnih uvjeta, institucionalne transparentnosti i - što je također jako važno - proizvodne infrastrukture.

Koji su najvažniji trendovi nove rang-liste?

Važan trend je zapravo ono što smo utvrdili i prošle godine da imamo pojačan pritisak na medije u cijelom svijetu. Imamo stvarno sve jače autokratske tendencije u zemljama kao Egipat, Rusija, ali i Turska. Vidimo da ima sve više nacionalno-konzervativnih vlada kao u Poljskoj, Mađarskoj, koje državne i druge medije stavljaju pod svoju kontrolu. Važno je također da se sve to događa diljem svijeta uz vjerski obojene ideologije, represivne zakone o sigurnosti i da ima sve više zakona - tu je Turska istaknuti primjer u novije vrijeme - koji zabranjuju navodno vrijeđanje predsjednika, zakona protiv bogohuljenja, zbog kojih i novinari bivaju zatvarani. Još jednu točku bih spomenuo, a to je da koncentracija medija u rukama oligarha. To zapravo ugrožava neovisnost medija diljem svijeta, jer se medije zloupotrebljava za političke, gospodarske ili ciljeve pojedinih oligarha - što se uvijek događalo, ali se sve više zaoštrava.

Njemačka se na ovogodišnjoj listi pogoršala za četiri mjesta - sad je na 16. - što je u prvom redu posljedica jakog porasta verbalnih, pa i nasilnih napada na novinare.

Postoje li sličnosti u zemljama istočne i jugoistočne Europe?

Kad govorimo o Europi može se reći da se nastavlja erozija europske uloge predvodnika u slobodi medija, koju smo utvrdili već 2014. godine. To se uočava kao trend, mislim u posljednje tri godine. I da stvarno u tim zemljama, takorekuć u srcu Europe, ali i na njezinoj periferiji, postoje zakoni protiv terorizma i špijunaže koji se upotrebljavaju za ograničavanje sloboda, to su takorekuć trendovi u Europi.

U Hrvatskoj je nova vlada smijenila vodeće urednike i glavne urednike na javnoj radioteleviziji, slijedi pomalo „model Mađarske i Poljske". Istovremeno je obustavljena jedna satirična televizijska emisija, novi ministar kulture je ukinuo financiranje neprofitnih web-stranica. 63. mjesto na rang listi nije osobito dobro. Kako Vi ocjenjujete stanje u Hrvatskoj?

Hrvatska se, nažalost, svrstava u red s Mađarskom i Poljskom, kao članica EU-a, iako relativno mlada članica, koja ne poštuje stvarno slobodu medija, u kojoj se pokušava kontrolirati medije poznatim sredstvima. Ako izuzmemo činjenicu da su vlasnički odnosi u Hrvatskoj - kao i u brojnim drugim zemljama jugoistočne Europe - netransparentni, netransparentna je i dodjela medijskih licencija. I što je u Hrvatskoj još uvijek problematično, da se kleveta može kazniti novčanom kaznom.

U Srbiji s našega gledišta analize pokazuju da postoji zastrašujuća dominacija medija bliskih vladi i da raste utjecaj vlade na medije.

U svakom slučaju postoji ekonomski pritisak, ali postoji i politički pritisak. Ima i prijetnji novinarima koji su djelomice izašli u javnost, a to je za zemlju koja želi postati članica EU-a vrlo teško i kritično. Ako novinari, ciljano kritični novinari, moraju računati s prijetnjama, djelomice i nasilnim napadima, to je jako, jako teško.

Koje zahtjeve Reporteri bez granica upućuju tim zemljama u vezi s EU-om i demokratizacijom?

Želimo pokazati da sloboda medija ni u Europi nije nešto po sebi razumljivo. Mislim da se i u zapadnoj Europi puno godina opušteno gledalo misleći: sve je u redu. Ali, mislim da se i u Europi ponovo mora braniti slobodu medija, jer je sloboda medija s puno strana pod pritiskom. Mislim da je prije svega jako veliki problem transparentnost vlasništva nad medijima, u to sam se upravo uvjerio prilikom našeg putovanja po Europi. Tu sve vlade u Europi moraju pokušati nešto promijeniti, jer će to voditi i većoj vjerodostojnosti. Ako mediji trebaju igrati svoju važnu ulogu u demokraciji moraju biti transparentni i poznati interesi koji se kriju iza medija. Tu se, mislim, nešto mora dogoditi.

Piše: Adelheid Feilcke/DW
24.04.2016. 18:02:00
http://metro-portal.hr/erozija-slobode-medija-u-europi/97755/