Metro-portal.hr

objavljeno 10.06.2010. 19:33:30
NEUČINKOVITE SU

Erdogan: Sankcije Iranu su pogreška

Izolacija nije rješenje za iranske probleme, izjavio je turski premijer i najavio da će njegova zemlja i Brazil nastaviti pregovore s Iranom

Recep Tayyip Erdogan Iran Turska
Recep Tayyip Erdogan Iran Turska (Getty Images)

Turska je u četvrtak nametanje novih sankcija Iranu nazvala pogreškom i najavila da će zajedno s Brazilom nastaviti tražiti diplomatsko rješenje prijepora zbog iranskog nuklearnog programa.

Turska i Brazil, obje nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, nedavno su s Iranom postigle sporazum o zamjeni obogaćenog urana i jedine su zemlje koje su na VS-u glasovale protiv uvođenja novih sankcija.

Zapadne zemlje, zajedno s Rusijom i Kinom, smatraju da je taj sporazum sklopljen prekasno i da Iran nastavlja prkositi međunarodnoj zajednici neprestanim podizanjem razine obogaćivanja urana.

"Mi nismo željeli sudjelovati u takvoj pogrešci jer nam to povijest ne bi oprostila", rekao je turski premijer Recep Tayyip Erdogan na tursko-arapskom ministarskom forumu u Istanbulu.

Turska smatra da sankcije nisu učinkovite i da bi Iran mogle stjerati u kut. "Izolacija nije rješenje za iranske probleme", rekao je Erdogan. Najavio je da njegova zemlja i Brazil kane nastaviti pregovore s Iranom. Erdogan je najavio da će uskoro biti osnovana zona slobodne trgovine s trima arapskim zemljama - Jordanom, Libanonom i Sirijom.

Iako nije Arapin, Erdogan je postao junak u arapskom svijetu zagovarajući deblokadu Pojasa Gaze i zaoštrivši odnose s Izraelom nakon njegova napada na brodovlje s humanitarnom pomoći za Gazu.

Neki analitičari smatraju da Turska produbljuje odnose s bliskoistočnim zemljama želeći obnoviti povijesne veze sa zemljama koje su nekoć bile pod otomanskom vlašću.

"Turčin ne može živjeti bez Arapina. On mu je i u lijevom, i u desnom oku", slikovito je rekao Erdogan. (hina/metro-portal)

10.06.2010. 19:33:30
http://metro-portal.hr/erdogan-sankcije-iranu-su-pogreska/42313/