Metro-portal.hr

objavljeno 03.03.2011. 15:40:00
SMANJEN BROJ OBOLJELIH

Epidemija gripe u Hrvatskoj lagano popušta

Podatci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da se prošli tjedan smanjio broj novooboljelih osoba

Fotografija vijesti

Službeno je dosad od početka epidemije potkraj 2010. do danas registrirano gotovo 50.000 oboljelih, a od posljedica gripe umrlo je 25 ljudi, prenosi Hina. Uz virus H1N1 zadnjih se dana prvi put pojavio virus gripe tipa B koji, ističe dr. Borislav Aleraj iz HZJZ-a, ne bi trebao utjecati na ponovan porast broja zaraženih, ali bi mogao produljiti sezonu gripe, čemu pogoduje i hladno vrijeme.

I ravnatelj Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" prof. Antun Beus zamjećuje da se smanjio broj novopridošlih bolesnika u bolnicu iako ih se još znatan broj liječi u jedinici intenzivne njege. Među njima je i dvoje djece koja su osim od gripe oboljela od meningitisa te se uspješno oporavljaju, dok je u ponedjeljak od posljedica gripe umro sedmogodišnji dječak, koji je uz teški oblik gripe dobio i hripavac, protiv kojeg nije bio cijepljen. To je ujedno drugo umrlo dijete od gripe ove godine u toj klinici.

Među odraslima dvije su osobe trenutačno priključene na uređaj ECMO za izvantjelesnu oksigenaciju te su istodobno na dijalizi, a jedan je bolesnik na respiratoru.

03.03.2011. 15:40:00
http://metro-portal.hr/epidemija-gripe-u-hrvatskoj-lagano-popusta/56067/