Metro-portal.hr

objavljeno 09.08.2010. 17:41:35
UČINO NEMOGUĆE

Englez Ed Stafford prvi čovjek koji je propješačio Amazonu

Stafford je pretrpio 50 tisuća uboda kojekakvih insekata, putem su ga napadale anakonde i vrlo opasne električne jegulje, indijanci su ga gađali strjelicama, a dvaput je završio i u zatvoru

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)

Englez Ed Stafford (34) u ponedjeljak je, nakon gotovo dvije i pol godine hodanja i više od 6500 prijeđenih kilometara te 50 tisuća pretrpljenih uboda komaraca i drugih insekata, postao prvi poznati čovjek koji je pješice prošao cijelo područje Amazone. Stafford je s još jednim prijateljem 2. travnja 2008. krenuo s izvora Amazone u peruanskim Andama. Prijatelj ga je napustio nakon tri mjeseca hoda. Nakon pet mjeseci pridružio mu se peruanski farmer Gadiel Sacnchez Rivera, isprva samo kako bi "tom luđaku pomogao da izbjegne brojne opasnosti duž puta", ali je na koncu ostao s njime do kraja.

U ponedjeljak je Stafford stigao do ušća Amazone u Atlantik, na plažu Maruda u Brazilu. "Ne mogu vjerovati da sam ovdje", uskliknuo je ulazeći u more. "Dokazao sam da, ako stvarno želite nešto učiniti, možete i nemoguće". Osim što je pretrpio 50 tisuća uboda kojekakvih insekata, putem su ga napadale anakonde i vrlo opasne električne jegulje. Borio se s infekcijama, povremeno i s glađu, morao je budno paziti na krokodile, dvaput je nakratko završio i u zatvoru, a gađali su ga i indijanci svojim strjelicama. (hina/metro-portal)

09.08.2010. 17:41:35
http://metro-portal.hr/englez-ed-stafford-prvi-covjek-koji-je-propjesacio-amazonu/45875/