Metro-portal.hr

objavljeno 23.06.2010. 19:23:00
SKUPINA C

Engleska i SAD u osmini finala, Slovenci idu kući

Iako su prikazali prosječnu igru, Englezi su uspjeli zabiti gol nervoznim Slovencima; Alžir protiv SAD-a nije imao sreće

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

U susretu 3. kola skupine C na Svjetskom nogometnom prvenstvu Engleska je u Port Elizabethu na stadionu Nelsona Mandele svladala Sloveniju sa 1-0 (1-0). Ovim rezultatom Engleska se plasirala u osminu finala kao drugoplasirana u skupini s pet bodova, dok je Slovenija natjecanje završila na trećem mjestu sa četiri boda.

Strijelac jedinog pogotka bio je Jermain Defoe u 23. minuti. Pred 38.000 gledatelja sudio je Stark iz Njemačke. U susretu u kojemu su morali osvojiti tri boda kako bi nastavili sa sudjelovanjem na ovogodišnjem SP-u engleski reprezentativci prikazali su svoju najbolju igru, ali ponovno nisu briljirali, te su jedva, s minimalnih 1-0, svladali Sloveniju.

U napadu Engleske Rooneyu se za ovu utakmicu pridružio brži Defoe umjesto sporoga Heskeya, a taj se potez izborniku Capellu na kraju i isplatio jer je upravo napadač Tottenhama postigao jedini pogodak na utakmici. Nakon nervoznog početka, ključni trenutak dogodio se u 23. minuti, Milner je uputio dobar centaršut s desne strane na vrh peterca, a tamo je Defoe reagirao brže od svog čuvara Šulera, te poslao loptu iza leđa Handanoviča.

>> David Villa neće biti kažnjen zbog udarca u lice

Englezi su vrlo brzo imali dvije prilike za povećanje vodstva, ali prvo je Lampard u 27. minuti udarcem sa 16 metara promašio vrata, da bi u 30. minuti Handanovič uspio zaustaviti udarce Rooneya i Gerrarda. Početkom drugoga poluvremena Englezi su imali čak tri situacije za povećanje vodstva, ali Defoe je u 46. minuti loše reagirao pred golom, potom je u 57. minuti Handanovič sjajno obranio pokušaj Terryja glavom, da bi se minutu potom Rooney sam našao pred Handanovičem, ali njegov udarac sa 10-ak metara slovenski je vratar vršcima prstiju skrenuo u vratnicu.

Slovenci su mogli kazniti Engleze za te promašaje u 68. minuti, ali niti iz tri pokušaja nisu uspjeli pronaći put do mreže. Udarce Novakoviča i Dediča blokirali su Terry i Johnson, a potom je Birsa promašio vrata.

>> Toliko spominjani fair-play ne postoji na ovom prvenstvu

U posljednjih 20 minuta bila je vidljiva velika nervoza u engleskoj momčadi koja je grčevito branila minimalnu prednost. Koliko je bio strah od mogućeg izjednačenja koje bi ih izbacilo sa SP-a potvrđuje i podatak da je izbornik Capello iz igre izvadio oba početna napadača, Rooneya i Defoea, a u igru je uveo veznjaka Joea Colea, dok je Heskey dobio tek posljednjih pet minuta. Do same završnice utakmice i Slovenija je usprkos porazu bila u osmini finala, ali upravo u trenutku kada je sudac Stark označio kraj dvoboja u port Elizabethu, SAD su u Pretoriji postigle pogodak protiv Alžira kojim su s treće pozicije skočile na prvu, dok su Slovenci ostali bez nastavka natjecanja.

SLOVENIJA - ENGLESKA 0-1 (0-1)

Port Elizabeth. Stadion Nelsona Mandele.

Gledatelja: 38.000

Sudac: Stark (Njemačka)

Strijelac: 0-1 Defoe (23)

SLOVENIJA: Handanovič - Brečko, Šuler, Cesar, Jokič - Birsa, Koren, Radosavljevič, Kirm (Matavž, 79) - Ljubijankič (Dedič, 62), Novakovič

ENGLESKA: James - Johnson, Upson, Terry, A. Cole - Gerrard, Lampard, Barry, Milner - Defoe (Heskey, 85), Rooney (J. Cole, 72)

U susretu posljednjeg, trećeg kola skupine C Svjetskog nogometnog prvenstva SAD je u Pretoriji na stadionu Loftus Versfeld pobijedio Alžir 1:0 i izborio plasman u osminu finala kao pobjednik skupine. Pogodak odluke postigao je Landon Donovan u 90. minuti utakmice. Alžir je minutu kasnije ostao bez Yahije koji je dobio crveni karton.

U drugom susretu ove skupine Engleska je pobijedila Sloveniju 1:0, pa će u osminu finala kao drugoplasirana momčad iz skupine. Slovenija je treća, a Alžir posljednji.

Očekivano bila je to zanimljiva utakmica jer su obje momčadi imale izglede za prolaz u osminu finala, no susret su obilježili nevjerojatni promašaji s obje strane, posebice Amerikanaca koji su imali dvije vratnice i pet sjajnih prilika. Kada se već činilo kako će utakmica završiti bez golova, Donovan je u prvoj minuti sudačke nadoknade postigao gol koji je američku vrstu gurnuo na vrh skupine, a Sloveniju i Alžir poslao kući. Da je ostalo 0:0 plasman u drugi krug bi osigurala Slovenija.

>> Južnokorejski navijač se utopio slaveći uspjeh reprezentacije

Alžir je puno bolje otvorio utakmicu i već u sedmoj minuti je Djebbour uzdrmao vratnicu. Tijekom cijelog poluvremena Alžir je imao nešto veću dominaciju, ali su Amerikanci imali bolje prilike. U 20. minuti SAD su postigle gol, no zgoditak Dempseyja je poništen zbog zaleđa. Ameri su imali sjajnu priliku i u 33. i 37. minuti, no prvi put je loše pucao Donovan, a drugi put Altidore. U nastavku utakmice američka vrsta je bila daleko bolja i teško je opisati što su sve odabranici Boba Bradleya promašivali. Na koncu su ipak uspjeli ugurati loptu u mrežu i zasluženo slaviti

Amerikancima je podršku došao pružiti i bivši predsjednik Bill Clinton koji je pratio utakmicu s tribina stadiona Loftus Versfel.

SAD - ALŽIR 1:0

RETORIA. Stadion Loftus Versfeld - 35.827 gledatelja; Sudac: Frank De Bleeckere (Belgija);

Strijelci: 1:0 Donovan (90+1)

Žuti kartoni: Altidore, Beasley / Yebda, Yahia, Lacen

Crveni kartoni: Yahia (90+2)

SAD: Howard; Cherundolo, DeMerit, Bornstein, Bocanegra - Donovan, Bradley, Edu (od 64. Buddle), Dempsey - Altidore, Hercules Gomez (od 46. Feilhaber)

ALŽIR: Mbouli - Bougherra, Halliche, Yahia, Belhadj - Kadir, Yebda, Lacen, Ziani (od 69. Guédioura) - Djebbour (od 65. (Ghezza), Matmour (od 85. Saifi)

(hina/metro-portal)

23.06.2010. 19:23:00
http://metro-portal.hr/engleska-i-sad-u-osmini-finala-slovenci-idu-kuci/43249/