Metro-portal.hr

objavljeno 23.03.2011. 13:50:45
SLAVKO LINIĆ

Energetsku politiku valja temeljiti na vlastitim potencijalima

Potpredsjednik saborskog Kluba SDP-a izjavio je da će njegova stranka, ukažu li joj građani povjerenje, izmijeniti energetsku strategiju

Fotografija vijesti

"Izmjena energetske strategije bit će jedan od prioriteta nove vlade", rekao je Linić na konferenciji za novinare u središnjici SDP-a, prenosi Hina. Naglasio je da se važeća strategija, koja je kao prijedlog Vlade Jadranke Kosor donijeta u listopadu 2009., temelji na uvozu energije i povećanju dobavnih pravaca iz inozemstva, na nekoliko mega projekata, bez ulaganja u vlastitu proizvodnju.

HDZ energetsku strategiju, dodao je, temelji i na atomskoj energiji, dakle na uvozu tehnologije, znanja i opreme, a, rekao je, zanemaruje obnovljive izvore energije. "Zadnje dvije godine su izgubljene godine za završetak energetskih projekata, zapošljavanje domaće radne snage i domaćih tvrtki", kazao je Linić, koji za aktualne Vladine projekte kaže da su samo pokušaj da se pred javnosti predstavi kao da se nešto radi.

Linić je uvjeren da bi, da se još 2008. poslušalo SDP-ove, ali i prijedloge struke, Hrvatska danas imala najmanje četiri gradilišta hidro i termoelektrana, jasno definirano ulaganje u Plomin, a malo i srednje poduzetnišvo otvorilo bi se projektima obnovljivih izvora energije. "Imali bi gospodarski rast i zapošljavanje", dodao je.

Novom strategijom, rekao je, SDP kani pokrenuti izgradnju vlastitih izvora energije (hidroelektrane, termoelektrane na ugljen i plin), zapošljavanje domaćih tvrtki iz realnog sektora, oslanjanje na kapital domaćih tvrtki koje su spremne ulagati u energetski sektor, odustati od atomske energije, te se okrenuti poticanju obnovljivih izvora energije (OIE).

SDP-ova saborska zastupnica Mirela Holy nužnim smatra donošenje zakona i izradu karte o OIE, "umjesto centralističkog pristupa i forsiranja mega energetskih projekata zalažemo se za decentralizaciju i regionalizaciju energetike uz pomoć većeg broja manjih OIE projekata, umjesto energetske rastrošnosti energetska učinkovitost i ušteda energije". Spomenutim zakonom osigurala bi se veća financijska potpora novim tehnologijama, odnosno financiranje razvoja u domaćim tvrtkama, dok bi OIE karta, uvjerena je, skratila postupke ishođenja lokacijskih i građevinskih dozvola, privukla investitore i smanjila birokratske prepreke.

Holy se zalaže i za izdvajanje prijenosa i distribucije iz HEP-a u posebnu tvrtku u 100-postotnom vlasništvu države te jačanje neovisne uloge Hrvatske energetske regulatorne agencije. Da bi naglasila razlike između SDP-ovog i HDZ-ovog pristupa energetici podsjetila je na izjavu SDP-ovog gradonačelnika Koprivnice Zvonimira Mršića, koji je HDZ usporedio s ventilatorom, dakle trošilom energije, a SDP s vjetroturbinom.

23.03.2011. 13:50:45
http://metro-portal.hr/energetsku-politiku-valja-temeljiti-na-vlastitim-potencijalima/56854/