Metro-portal.hr

objavljeno 26.05.2010. 21:05:00
JEŽURKA JEŽIĆ

Energetsko uređenje doma, uhvatite njegovu bit

Stara krama odvlači pozitivnu energiju iz prostora u neželjenim smjerovima - riješite je se

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Čišćenje je prvi korak prema potpunom uređenju životnog prostora. Učinite li samo to, učinili ste mnogo. Preskočili ste prvo proljetno pospremanje? Ništa strašno. Nikada nije kasno da krenete.

Radom na uređenju interijera neminovno utječemo i na nas same, što je iskusila svaka osoba koja se svjesno pozabavila čišćenjem prostora. A to je proces koji traje cijeli život. Uvijek ćete nalaziti stvari koje će trebati doraditi, popraviti, preurediti, izbaciti. Bitno je razumjeti da je to dinamičan proces koji uvijek traje i naučiti u njemu uživati. S vremenom se razvije osjećaj kako je prostor živ, svjesnim uplivom prestaje biti hrpom zidova i namještaja. Počinjete ga doživljavati kao ekstenziju vas samih.
 
Prvi korak je čišćenje prostora
Kad uzmete krpu u ruke i počnete prati prozore, budite svjesni da to nije puko uklanjanje fizičke prljavštine. Na energetskoj razini to predstavlja jasnoću u pogledu na svijet, koliko sunca puštate u svoj život i kako drugi vide vas. Dajte oduška mašti da prepozna simboličnu vezu između dijelova doma i vašeg života. Nije potrebno posebno spominjati koliko je važno da je stan fizički čist i pospremljen. Držite pažnju na široj slici - prilikom čišćenja prostora istovremeno pomažete i svom unutarnjem stanu.
 
Što je sve stara krama?
Krama odvlači energiju iz prostora u neželjenim smjerovima i valja je ukloniti iz doma (ne u podrum, ne na tavan, ne kod roditelja!). Bacite, poklonite ili prodajte. Kad počnete spremati, za svaku stvar koju uzmete u ruke procijenite odgovara li opisu krame. Osjetite kakve emocije budi u vama i što vam govori intuicija. Pri tome uzmite u obzir da strah od micanja blokada također može reći ne namjeri da maknete određeni predmet! U redu je ponešto zadržati iako odgovara opisu krame - bit je u tome da ste svjesni odluke. Možda niste sada spremni da je se riješite, ali doći će pravo vrijeme i tada ćete je ukloniti. Važno je velika pospremanja raditi s vremena na vrijeme, a najmanje jednom godišnje. I budite svjesni procesa koji se pritom zbiva!

Kako prepoznati kramu?

 • stvari koje niste koristili duže od godinu dana Pogotovo odjeća i obuća, ali se odnosi i na sve ostalo: knjige, glazba, posteljina, suđe... Na psihološkoj razini posjedovanje takvih stvari kreira osjećaj beskorisnosti i besmisla, upravo zbog nekorištenja tih stvari!
 • stvari koje ne volite
 • pretrpanost

 
Imate li previše stvari na malo mjesta? Pretrpani ormari, ladice...Takva situacija u nama podržava osjećaj težine i neimanja dovoljno životnog prostora. Ovisno u kojem dijelu stana ili kuće imamo takvu situaciju, taj osjećaj će utjecati na neko od životnih područja (karijera, odnosi, partnerstvo, novac...). Muka vam je kad ih pogledate, ali ih zadržavate iz razno-raznih razloga. One izazivaju osjećaj nevoljenosti. Želite li se osjećati nevoljeno?

 • prljave, neuredne i neorganizirane stvari

Takva situacija podržava osjećaj kaosa i težine u vlastitom životu.

 • sve nezavršeno

Nezavršeni poslovi izazivaju osjećaj nemira. Stalno šalju nesvjesnu poruku "daj me završi!" Ili to već jednom završite ili izbacite van.

 • stvari koje nas podsjećaju na neugodne situacije

One na ovaj ili onaj način izazivaju neugodne emocije. Želite li ih i dalje imati u svom domu, i u sebi? Poanta je u življenju u sadašnjem trenutku, a ne grčevitog držanja za ono što je bilo. Uklanjanjem takvih stvari pomažemo si da lakše dišemo i budemo usredotočeni na sadašnjost.
 
Drage uspomene koje u nama bude pozitivne emocije su, naravno, poželjne!

 • stvari za svaki slučaj

Skloni smo čuvati stvari koje nam zbilja ne trebaju, ali se bojimo da će nam zatrebati jednom u budućnosti. Na psihološkoj razini to podržava osjećaj da nikad ne možemo dočekati svoj trenutak te osjećaj nesigurnosti i straha da nećemo moći osigurati ono što nam je potrebno. Čuvanjem nepotrebnih stvari sprečavamo otvaranje kanala obilja i vjerojatno ćemo život provesti u egzistencijalnom grču. Na našim prostorima takvo stanje je kolektivno prisutno i vrlo snažno izraženo. Nije jednostavno oduprijeti mu se.

 • stvari vezane uz bivše ljubavne odnose

One nas na energetskoj razini vežu uz te osobe i mogu ometati sadašnji odnos. Naravno, potrebno je odvagnuti da li nas neka stvar doista veže na negativan način uz bivši odnos ili predstavlja dragu uspomenu na jedan period života.

 • stvari koje nam više ne pristaju

I one koje nam nikada neće pristajati. Uglavnom je to odjeća i obuća, ali se može primijeniti i na ostalo. Tu se uglavnom prepoznaju žene. Pomisle: "Jao, udebljala sam se i ne stanem više u ovu suknju, ali neću je baciti jer idem na dijetu pa ću smršavjeti i onda je nositi."
 
Sigurno poznajete osobe koje su stalno na dijeti, a niti su smršavjele, niti im je dijeta potrebna. Riječ je o niskom samopoštovanju i manjku ljubavi za same sebe.
 
Nakon godinu dana nenošenja, riješite se tog odjevnog predmeta. Takve odjeća podržava osjećaj da s vama nešto nije u redu - nije u redu da sam malo deblja, nije u redu ovo, nije u redu ono... Želite li se osjećati kao da s vama nešto ne valja, zadržite stvari koje vam ne pristaju. Izbor je uvijek vaš!

 •  statusni simboli

To su stvari koje u nama podržavaju iluziju da smo veliki te bolji od drugih. Zapravo smo međusobno jednaki. Osjećaj nadmoćnosti je iluzija, maska koju nosimo iz straha. Iza nje obično stoji uplašenost i nesvjesni osjećaj bezvrijednosti. Ovo zna biti najteže područje za čišćenje.
 
Sam predmet ne predstavlja problem, već način na koji ga doživljavamo. Netko može imati držati diplome na zidu kao potvrdu uloženog vremena i truda u ono što voli te mu ne služe kao štaka da se osjeća vrijednim ili boljim od drugih.
 
Ali ako osoba ističe svoje diplome kako bi se predstavila boljom, tada su one statusni simboli. Valjalo bi ih skloniti, želi li doista skinuti maske i pokazati se onakvom kakva doista jest. No, ego radi sto na sat...

 • besmisleni pokloni

To su darovi koji vam se ne sviđaju ili nemaju svrhe. Važno je maknuti takve poklone jer oni u nama podržavaju osjećaj da smo neviđeni, da drugi ne vide kakvi mi zaista jesmo i što nam treba - jer da vide ne bi nam poklanjali takve gluposti.
 
U redu je maknuti neželjene poklone. Možete imati kutiju u kojoj ćete ih držati dok se ne pojavi netko kome će doista trebati. Imate li jasnu namjeru zadržati poklone dok se ne pojavi prava osoba, time ste eliminirali njihov neželjeni učinak dok se fizički još nalaze u vašem stanu.

 • razne uspomene koje nas drže u prošlosti

To se pogotovo odnosi na svakojake zbirke - salveta, čačkalica i slično. Više vas ne zanimaju, ali su tu iz sentimentalnih razloga. Takve stvari mogu u nama podržavati osjećaj da ne možemo otvoriti novi krug ljudi!
 
Odluka zadržati ili ukloniti je škakljiva. Stvari koje nas podržavaju su poželjne, no čuvanje medvjedića kojeg smo dobili za treći rođendan može biti upitno.

 • stare novine i časopisi, knjige, glazba, fotografije

Još jedno škakljivo područje odnosi se na sve što nosi simbolički zapis onoga što ne želimo imati u svom životu. Imate li kolekciju videokazeta ili DVD-ova s tugaljivim, srcedrapajućim i tragičnim filmovima, ili isto takve knjige, glazbu, slike i fotografije, upitajte se želite li imati život kakav se tamo prikazuje!

 • takozvani misteriozni predmeti

To su predmeti kojima ne znamo namjenu, čak ni ne znamo kako su došli u stan. Bacite ih odmah! Pozitivan odgovor za sobom će povući i potrebu promjene stavova. Mnogima će biti teško odlučiti maknuti stvari koje izazivaju takve emocije, no na vama je da odlučite. Želite li zadržati nešto od toga, budite iskreni i recite sami sebi "U ovom trenutku mi to još treba i zato ostaje na polici." Bitno je da budete svjesni odluke.
 
Stan ili kuća tek nakon fizičkog čišćenja i uklanjanja nepotrebnih predmeta ima smisla čistiti i energetski. To se može učiniti na razne načine, na primjer, zvonima, svijećom, kađenjem tamjanom... (sjetite se postupka božićnog blagoslova doma!) Najljepše je ako energetsko čišćenje preuzmete u svoje ruke. Možete ga i prepustiti nekom drugome, ali to mora biti osoba od povjerenja. Radi se o vašem životnom prostoru.
 
Nakon temeljitog čišćenja stana ili kuće, slijedi uređivanje prostora, unošenje određenih boja i predmeta. Savjete možete pronaći u knjigama, ali kroz taj medij teško je uhvatiti bit energetskog uređenja prostora, a niti možete vježbati intuiciju i osjećanje vibracije prostora. Radije potražite neku od brojnih radionica koje se nude na tu temu.

Izvor: Savjeti-hr.com

26.05.2010. 21:05:00
http://metro-portal.hr/energetsko-uredjenje-doma-uhvatite-njegovu-bit/41014/