Metro-portal.hr

objavljeno 20.08.2012. 22:00:00
SIGURNOST

Elvis i Pat u borbi protiv lažljivaca na granicama

Elvis detektira laž pomoću mikrofona, infracrvene kamere, kamere visoke razlučivosti i naprednog algoritma

Elvis prepoznaje laži sa točnošću od 90 posto
Elvis prepoznaje laži sa točnošću od 90 posto (Arhiva)

Elvis, pametni računalni kiosk koji je u stanju prepoznati laž, uskoro bi mogao biti uveden na sve granične prijelaze i aerodrome u SAD-u.

Za sada, Elvis je postavljen samo na granični prijelaz Dennis DeConcini Port u Nogalesu, Arizoni. Razvili su ga znanstvenici sa Sveučilišta Arizona i Američke službe carine i zaštite granica (CPB).

Na zaslonu ovog kioska nalazi se virtualni granični policajac koji je opreemljen softverom za detektiranje laži. Kad osoba priđe kiosku ona se mora prijaviti tako što ostavi svoje otiske prstiju na skener ispod ekrana. Zatim slijedi ispitivanje koje traje oko pet minuta tijekom kojeg računalo nastoji ustanoviti pomoću naprednih algoritama govori li osoba istinu ili ne.

Na zahtjev carine, ekran je stavljen u visini lica, a virtualni avatar može govoriti na engleskom i španjolskom jeziku uz prikaz titlova. Postoji i ženski avatar koji se zove Pat.

Elvis koristi tri senzora pomoću kojih detektira laž: mikrofon, koji prati vokalnu kvalitetu, visinu i frekvenciju glasa; infracrvenu kameru, koja prati kretanje zjenica i fokusiranje pogleda; te kameru visoke razlučivosti koja snima izraze lica.

U ranijim stadijima razvoja sustav je bio zamišljen bez ekrana, ali znanstvenici i CPB su otkrili kako ispitanici imaju tendenciju govoriti na neprirodan način kad govore sa robotom, zato su dodali zaslon sa muškim i ženskim avatarom, da bi se ljudi osjećali opuštenije.

CPB tvrdi kako je ovaj sustav bolji u prepoznavanju laži od ljudi. Kažu da iskusni službenici mogu prepoznati laž u 54 posto slučajeva, dok Elvis i Pat to čine sa 90 posto uspješnosti.

Osim što analizira njihove odgovore, računalo uspoređuje i otiske prstiju sa bazom podataka američkih vlasti, a provjerava i putovnice.

CPB smatra kako je dobar početak uvođenje Elvisa na sve aerodrome u SAD-u, a nadaju se da će ga uvesti i na sve granične prijelaze.

20.08.2012. 22:00:00
http://metro-portal.hr/elvis-i-pat-u-borbi-protiv-lazljivaca-na-granicama/73412/