Metro-portal.hr

objavljeno 01.06.2014. 16:07:27
SPACE X

Elon Musk predstavio Dragon V2

Dragon V2 nasljednik je Dragona 1 koji je pred dvije godine počeo pristajati na ISS i isporučivati opremu

Dragon V2 sprema se u avanturu
Dragon V2 sprema se u avanturu (SpaceX)

Dragon V2, nova letjelica tvrtke SpaceX koju vodi Elon Musk predstavljena je javnosti, a za tri bi godine trebala početi prevoziti astronaute u svemir, preciznije, do Međunarodne svemirske postaje.

Kada Dragon V2 počne prevoziti astronaute u svemir bit će to prvi put s američkog tla nakon posljednjeg leta u srpnju 2011. Od tada Sjedinjene Države ovise isključivo o ruskim letjelicama za slanje u svemir astronauta za što izdvajaju oko 70 milijuna dolara po sjedištu. 

Dragon V2 predstavlja velik tehnološki skok, izjavio je Elon Musk, generalni direktor i osnivač SpaceX-a kada je u četvrtak navečer predstavio letjelicu u Hawthorneu blizu Los Angelesa. 

Bijele boje, Dragon V2 nalikuje Dragonu 1, ali je izduljenijeg oblika. Dragon 1 prvi je privatni svemirski brod koji je 2012. pristao na ISS i isporučio mu opremu, nakon čega je obavio još tri misije. 

Američka svemirska agencija NASA odabrala je tvrtke SpaceX, Boeing, Sierra Nevadu i Blue Origin za izradu letjelice koja će put ISS-a voziti astronaute u okviru javno-privatnog partnerstva. Pritisak da se plan ostvari čim prije pojačan je napetostima u odnosima između Moskve i Washingtona zbog krize u Ukrajini. 

U ožujku je ravnatelj NASA-e Charles Bolden pozvao Kongres da dodijeli sva tražena sredstva u proračunu za 2015. svemirskoj agenciji kako bi se financiralo partnerstvo s privatnim sektorom i ocijenio je "neprihvatljivim" da SAD ovisi o Rusiji. 

NASA-in je projekt i gradnja kapsule Orion koja bi jednoga dana trebala prebacivati astronaute na Mars. 

Također je NASA zaključila ugovor vrijedan 1,9 milijarde dolara o opskrbi opremom ISS-a s Orbital Sciences Corporation koja je izradila kapsulu Cygnus, a ova je prvu isporuku obavila u siječnju 2014. 

01.06.2014. 16:07:27
http://metro-portal.hr/elon-musk-predstavio-dragon-v2/85360/