Metro-portal.hr

objavljeno 11.01.2021. 17:02:00
WOW!

Elizejske poljane postaju veliki vrt

Najpoznatija pariška avenija bit će pretvorena u 'golemi vrt' dugačak gotovo dva kilometra, a u projekt njezine rekonstrukcije uložit će se 225 milijuna funta, najavila je gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo

Tu će biti golemi park
Tu će biti golemi park (Arhiva)

Elizejske poljane, koje su neprestano 'zakrčene' prometom, po planovima gradskih vlasti trebale bi postati zeleni dio grada s dugačkim višestrukim drvoredima, zelenim površinama i brojnim pješačkim zonama.

U skladu s planovima broj automobila bi se trebao prepoloviti, a područje oko Eiffelova tornja trebalo bi postati golemi park.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo rekla je da taj veliki projekt transformacije neće biti moguće dovršiti do 2030. godine te će se intenzivirati nakon što francuska prijestolnica odradi ulogu domaćina Ljetnih olimpijskih igara 2024. No dio redizajna ipak će se realizirati uoči održavanja Igara, a obuhvatit će slavni Place de la Concorde.

Odbor zadužen za provedbu projekta zalaže se za redizajn kultne avenije i njezine okolice još od 2018. godine. Pozdravljajući najavu gradonačelnice Hidalgo odbor je podsjetio da 'je legendarna avenija u posljednjih 30 godina izgubila sjaj'.

Konture kakve poznajemo u suvremeno doba dobila je tek u 18. i 19. stoljeću.

Ranije su ondje bila polja i vrtovi, zbog čega je i dobila naziv po istoimenim poljanama iz grčke mitologije. 

Parižanima djeluje prilično 'izlizano' i sve rjeđe je posjećuju, osobito nakon što je prošla kroz nekoliko uzastopnih kriza poput štrajkova "žutih prsluka" te osjetila posljedice zdravstvene i ekonomske krize, kažu iz odbora, čiji predsjednik Jean-Noël Reinhardt odavno smatra da ulici treba temeljita preobrazba.

Godine 2019. godine je izjavio: "Često se naziva najljepšom avenijom na svijetu, ali mi koji svakodnevno ovdje radimo ne bismo se s time složili".

Održana je i javna rasprava o tomu na koji način utjecati na kvalitetniji i ljepši izgled popularne ulice koja u nepandemijsko doba svakodnevno privlači oko 100.000 pješaka.

Poznatu je aveniju prvi projektirao vrtlar Luja XIV., Andre Le Notre 1667. godine kao produžetak vrtova Tuileries.

Široka se ulica tada zvala Grand Cours i bila je obrubljena dvostrukim drvoredom brijestova s ??obje strane te gredicama u stilu tradicionalnoga francuskog vrta.

1709. avenija je preimenovana u Champs Elysees, francuski naziv za Elizejske poljane na kojima su u grčkoj mitologiji pokapani heroji.

Arhitektonska tvrtka PCS-Stream vodit će radove na preobrazbi Elizejskih poljana, nadajući se da će im vratiti nekadašnji sjaj.

Arhitekt tvrtke Philippe Chiambaretta otkriva da je, statistički gledano na ulici dnevno od 100.000 pješaka 72 posto turista, a tek 22 posto ih je ondje zaposleno u brojnim luksuznim trgovinama ili u uredima.

Kaže da osmotračnu prometnicu u prosjeku koristi 3000 vozila na sat i da je zagađenija od 'ringa' koji okružuje glavni francuski grad.

Redizajnom gradske vlasti i arhitekti žele riješiti probleme s kojima se susreću brojni veći svjetski gradovi - s problemom zagađenja, pregustog prometa i turizma, nastojeći prostor učiniti "ekološki prihvatljivijim i poželjnijim za šetnju i kvalitetniji život".

11.01.2021. 17:02:00
http://metro-portal.hr/elizejske-poljane-postaju-veliki-vrt/129734/