Metro-portal.hr

objavljeno 01.10.2010. 08:10:31
DRŽAVNI UDAR

Ekvador: Vojska oslobodila predsjednika Correu

Ekvadorske oružane snage oslobodile su Rafaela Correu iz bolnice i izvele ga iz okruženja prosvjednika

Rafael Correa
Rafael Correa (Getty Images)

Ekvadorske oružane snage oslobodile su u četvrtak predsjednika Rafaela Correu iz bolnice u Quitu i izvele ga iz okruženja prosvjednika nezadovoljnih vladinim mjerama štednje.

>>Ekvador: Izvanredno stanje nakon pokušaja državnog udara

Nakon što je vlada proglasila izvanredno stanje, vojne snage oslobodile su kasno navečer Correu iz okruženja pobunjenih policajaca, izvijestila je ekvadorska državna televizija. Dok su vojnici zauzimali položaje, televizijski snimci prikazali su snažnu paljbu oko bolnice, u kojoj je Correa gotovo cijeli dan bio u policijskom okruženju. Iz zgrade je iznesen u bolničkim kolicima i s maskom za kisik na licu kako bi se zaštitio od suzavca koji su vojnici upotrijebili pri njegovu spašavanju.

Po izvješćima Crvenog križa, najmanje 51 osoba ozlijeđena je u četvrtak u Ekvadoru u prosvjedima protiv vladinih mjera. Napustivši bolnicu, Correa se, uz slavlje svojih pristaša, vratio u predsjedničku palaču, prenijele su lokalne tv postaje.

Vlada je u četvrtak proglasila izvanredno stanje u Ekvadoru, objavivši da je došlo do pokušaja državnog udara u zemlji, nakon što su policija i niži vojni časnici preuzeli nadzor nad najvećom policijskom bazom u glavnom gradu Quitu i zračnom lukom. Policija prosvjeduje protiv zakona koji je u utorak donijela nacionalna skupština, po kojemu se ukidaju policijska odličja i bonusi. Taj zakon pogađa i vojsku.

Socijalistički predsjednik Rafael Correa, na vlasti od siječnja 2007., ranije je pokušao smiriti policajce koji su prosvjedovali protiv ukidanja nekih svojih prava, ali je dočekan povicima negodovanja i suzavcem pa je prebačen u bolnicu.(hina/metro-portal)

01.10.2010. 08:10:31
http://metro-portal.hr/ekvador-vojska-oslobodila-predsjednika/49031/