Metro-portal.hr

objavljeno 30.08.2012. 07:56:42
DOGOVOR?

Ekvador pregovara s Velikom Britanijom oko Assangea

Assange se skriva u londonskom veleposlanstvu Ekvadora više od dva mjeseca nastojeći tako izbjeći izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje

Može li se spriječiti izručenje Assangea Amerikancima?
Može li se spriječiti izručenje Assangea Amerikancima? (Arhiva)

Ekvador i Britanija obnovili su razgovore oko sudbine utemeljitelja Wikileaksa Juliana Assangea i ekvadorske vlasti optimistične su u pogledu dogovora koji bi spriječio njegovo izručenje SAD-u.

"Uvjeren sam da ćemo naći izlaz. Nadam se jer će nam raspoloženje u svijetu koje izaziva slučaj Juliana Assangea pomoći u pronalaženju izlaza", kazao je ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino za Reuters u srijedu.

Assange se skriva u londonskom veleposlanstvu Ekvadora više od dva mjeseca nastojeći tako izbjeći izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje i taj potez izazvao je međunarodni diplomatski spor koji se sada smiruje.

Ekvadorski predsjednik dao je azil Assangeu smatrajući da bi ga nakon toga Švedska mogla izručiti SAD-u zbog objave tajnih američkih diplomatskih bilješki na internetskoj stranici Wikileaksa a za što bi mogao dobiti i smrtnu kaznu.

Patino je kazao kako je optimističan oko izgleda da se s Britanijom postigne kompromis oko zahtjeva Ekvadora da Assange dobije pisana jamstva da ga Švedska neće izručiti nekoj trećoj zemlji.


30.08.2012. 07:56:42
http://metro-portal.hr/ekvador-pregovara-s-velikom-britanijom-oko-assangea/73607/