Metro-portal.hr

objavljeno 30.11.2010. 20:49:59
U SLUČAJU NUŽDE

Ekvador nudi azil osnivaču Wikileaksa

Dužnosnik ekvadorske vlade pozvao je osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea da živi i predaje u Ekvadoru, nakon što je objavio osjetljive dokumente SAD-a

Julian Assange
Julian Assange (Getty Images)

Zamjenik ekvadorskog ministra vanjskih poslova Kintto Lucas lokalnim je medijima rekao da Ekvador pokušava stupiti u dodir s Assangeom kako bi ga pozvao u zemlju i pohvalio Assangeov istraživački rad. Ekvador s Venezuelom i Bolivijom pripada bloku južnoameričkih država s ljevičarskim vladama koje su izrazito kritične prema politici SAD-a u regiji.

Wikileaks je došao do 250.000 dokumenata State DDepertmenta i dao ih medijima koji su u nedjelju počele objavljivati prepiske američke diplomacije među kojima je bilo i neugodnih ocjena svjetskih čelnika. Wikileaks je ranije objavio dokumente SAD-a o ratovima u Iraku i Afganistanu. "Pozivamo ga da održava konferencije i, ako želi, ponudili smo mu stalni boravak u Ekvador", rekao je Lucas u razgovoru objavljenom u utorak u listu Hoy, izvijestila je agencija Reuters.

Odvjetnik Juliana Assangea u utorak je uložio priziv na švedski nalog za privođenje povezan s istragom o navodnom silovanju. Assangeov švedski odvjetnik Bjorn Hurtig žalbu je uložio Vrhovnom sudu i zatražio od suda da istraži zašto je švedski tužitelj povezao Assangea sa slučajem.

Istraga je pokrenuta nakon što su dvije žene prijavile slučaj u kolovozu kada je Assange bio u Švedskoj zbog objave tisuća dokumenata Pentagona o sukobu u Afganistanu a sud je naredio pritvaranje Assangea kako bi ga se ispitalo, navodi agencija Dpa. Ne zna se gdje se Assange trenutno nalazi a nalog za privođenje znači da tužitelji mogu zatražiti od drugih zemalja da ga uhite. (hina/metro-portal)

30.11.2010. 20:49:59
http://metro-portal.hr/ekvador-nudi-azil-osnivacu-wikileaksa/52000/