Metro-portal.hr

objavljeno 01.10.2010. 00:25:16
OSIGURANJE REDA

Ekvador: Izvanredno stanje nakon pokušaja državnog udara

Vlada je proglasila izvanredno stanje nakon što su vojnici zauzeli zračnu luku u Quitu, a policajci Kongres

Quito
Quito (Wikipedia)

Ekvadorska vlada, koja je objavila da je došlo do pokušaja državnog udara u zemlji, proglasila je u četvrtak izvanredno stanje u Ekvadoru, objavio je ministar za sigurnost Miguel Carvajal.

"Proglasili smo izvanredno stanje i oružane snage su dobile upute za osiguranje reda uz poštivanje i jamčenje prava građana", objavio je ministar.

Socijalistički predsjednik Rafael Correa, koji se nalazi u bolnici u Quitu, ukazao je ranije na pokušaj državnog udara kada su vojnici zauzeli zračnu luku Quita, a policajci Kongres. Više desetaka simpatizera predsjednika Correae krenulo je prema bolnici u koju se sklonio nakon pobune policije i vojnika u želji da ga spase.

"Idemo zajedno spasiti predsjednika koji se nalazi u policijskoj bolnici", pozvao je ministar vanjskih poslova Ricardo Patino masi okupljenih ispred predsjedničke palače Carondelet u Quitu.

Predsjednik Correa, na vlasti od siječnja 2007. ranije je pokušao smiriti policajce koji su se okupili u jednoj bazi grada prosvjedujući protiv ukidanja nekih njihovih prava, ali je dočekan povicima negodovanja i suzavcem pa je prebačen u bolnicu.

Zapovjednik oružanih snaga Ernesto Gonzales naredio je policajcima koji su se pobunili protiv vlade da se predaju i zajamčio im poštivanje njihovih prava.

Sjedinjene Države su osudile pokušaj kršenja ustavnog poretka u Ekvadoru.

"Sjedinjene Države osuđuju svaki pokušaj kršenja ustavnog poretka u Ekvadoru", izjavila je u četvrtak američka predstavnica u hitno sazvanom sastanku Organizacije američkih država Carmen Lomellin nakon pobune policajaca i vojnika koju Quito naziva državnim udarom. "Podržavamo demokratsku vladu Ekvadora predsjednika Correae", naglasila je Lomellin. (hina/metro-portal)

01.10.2010. 00:25:16
http://metro-portal.hr/ekvador-izvanredno-stanje-nakon-pokusaja-drzavnog-udara/49030/