Metro-portal.hr

objavljeno 15.03.2012. 15:38:46
KLIMATSKE PROMJENE

Ekstremno vrijeme prijeti Australiji

Australija postaje sve toplija, razina mora se ubrzano podiže, ocean se zagrijava, a oborine sve više padaju u ljetnom razdoblju

Fotografija vijesti

Sve brže i drastičnije klimatske promjene uzrokovat će sve češće poplave, na što se poljoprivrednici mojrau na vrijeme pripremiti, poručila je australska vlada svojim farmerima, prenosi Hina. Inače, Australija je jedan od najvećih proizvođača hrane i ruda na svijetu.

Vladino izvješće objavljeno u srijedu potvrđuje da su diljem Australije zabilježene veće prosječne temperature zraka, a posvuda se mijenjaju i sezonski uzorci padalina. Australski farmeri stoga već uvode nove usjeve i mijenjaju raspored sadnje.

Dužnosnici rudarske industrije prisiljeni su graditi opsežnije sustave za zaštitu od poplava i novu cestovnu i željezničku infrastrukturu, dok se priobalnim zajednicama savjetuje da se pripreme za podizanje razine mora.

Izvješće koje su sastavili australski Meteorološki ured i CSIRO prati dugoročne klimatske trendove, a objavljeno je nakon 18 mjeseci rekordnih padalina na istoku zemlje koje su uslijedile nakon dugotrajne suše.

Australija postaje sve toplija, razina mora se ubrzano podiže, ocean se zagrijava, a oborine sve više padaju u ljetnom razdoblju, naglašava se u izvješću.

15.03.2012. 15:38:46
http://metro-portal.hr/ekstremno-vrijeme-prijeti-australiji/69145/