Metro-portal.hr

objavljeno 23.06.2008. 21:19:18

Ekstremni makeover? Da, ali u vašem domu!

Zamislite face-lifting na zavjesama ili botoks na namještaju. Nenadmašivo.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Roche Bobois Pariz, Kartell)

Ne morate biti stručnjak da bi vaš stan izgledao ‘cakum-pakum’. Ali, budimo iskreni, ekstremni makeover nije nimalo jeftin.

Metro Casa nudi vam nekoliko savjeta i trikova koji će vas potaknuti na to da stavite svoj dom ‘pod nož’. Sve što vam je potrebno je malo kreativnog razmišljanja o boji, razmještaju i dojmu koji želite postići. Ne trebate ići preko sedam gora i sedam mora - samo se pridržavajte Casinih sedam zapovijedi.

Počelo svega sažeto je u dvije riječi - čistoća, čistoća! Suncem okupani prozori ne trpe mrlje - i najljepše zavjese na prljavim će prozorima izgledati kao slabašni pokušaj skrivanja loših navika. Dalje je sve zapravo lako. Uključite kreativnu tipku na svom procesoru,  i odlučite točno što želite.

Predlažemo vam sedam koraka koji nisu previše komplicirani, a što  je najvažnije, lako su izvedivi. A učinak? Zamislite lagani face-lifting zavjesa, nekoliko kapi botoksa na svom namještaju i loposukciju vaših podova. Učinak? Cijela obitelj će vam aplaudirati.

Sedam Casinih zapovijedi za ljepši i uredniji interijer

1. Jednstavnost znači uspjeh

Manje je više! To znači da se odmah riješite viška namještaja a) kako bi prostor izgledao veći b) kako biste imali manje površina s kojih treba brisati prašinu. Zamijenite zimu ljetom, pospremite debele prekrivače, tople kapute i složite ih pedantno.

Pod nožBudimo potpuno otvoreni, ekstremni makeover može biti jako skup. No, ne trebate ići preko sedam gora i sedam dolina, samo poslušajte sedam Casinih zapovijedi. 

2. Kontrast boja

Bojenje je najekonomičniji način ak0 želite postići brzu promjenu, a osim toga, uvijek se možete predomisliti. Naravno, ne preporučujemo vam brzopletost, ali smo uvijek za promišljeno eksperimentiranje. Elegantno je rješenje obojiti tri zida prostorije u bijelo, a jedan u kraljevsku crvenu boju, na koji možete postaviti crne police.  

3. Najbolje mjesto za tepih 

Tepisi su dvostruko učinkoviti - čine sobu udobnijom i profinjenom. Zato, kada su u pitanju tepisi, preporučujemo da investirate i kupite najbolje. Veličina tepiha treba odgovarati rasporedu namještaja, a trebao bi se naći u središtu ‘područja za konverzaciju’, ispod malog stolića.

4. Ne zaboravite spavaću sobu

Prekrijte svoje naslonjače i garnituru novim presvlakama. Ako se odlučite za tamnije boje, nećete pogriješiti. Tamno, doduše, nije boja ljeta, ali, stvorit će ‘cool’ atmosferu u vrućim danima. Primjerice, na tamnosmeđu boju presvlaka, rasporedite žute, bijele i crvene jastučiće.

5. Osvjetljenje je početak i kraj

Svjetlost je najvažnija u svakom ambijentu, ali i najviše zanemarena. Ako ste u svom domu napravili cjeloviti makeover, a nešto opet ne valja, problem je u osvjetljenju. Pripazite na kuhinju koja se najčešće zapostavlja, ali koja bi trebala dobiti jednaku pozornost u osvjetljenju.

6. Nabavite sobno bilje

Biljke su nužne. Ne samo da vašem domu pružaju toplinu i ljupkost, one dokazano pozitivno utječu i na vaše zdravlje. Izaberite biljke koje vam se sviđaju, ali koje mogu podnijeti uvjete u vašem domu. I neka ih bude osam - toliko preporučuju stručnjaci.

7. Održavajte prozore

Kad je riječ o prozorima, prvo pravilo je jednostavno - neka budu čisti. Potom odaberite zavjese koje su dulje i šire od njih kako bi soba dobila na otmjenosti i raskoši. Od kratkih i uskih zavjesa nema previše koristi. Isto se odnosi i na dodatnu zaštitu od ljetnih vrućina. Danas na tržištu postoji mnogo raznovrsnih roleta od pruća, papira i raznih tkanina od prirodnih materijala. 

Piše: Piše: Barbara Govorčin
23.06.2008. 21:19:18
http://metro-portal.hr/ekstremni-makeover-da-ali-u-vasem-domu/9000/