Metro-portal.hr

objavljeno 09.01.2010. 20:26:35
ARKTIK

Ekstremna hladnoća zahvatila Europu i svijet

Rekordno niske temperature bilježe se u srednjoj i zapadnoj Europi, kao i u SAD-u, a slijedi novi val snijega i hladnoće

(Getty Images)

Veliki dio Europe i dalje je okovan snijegom i ledom. Nezapamćena, arktička hladnoća bilježi se dan za danom u Velikoj Britaniji. U sljedećih 24 sata tamo se predviđaju nove padaline u obliku snježnih pahulja, a meteorolozi predviđaju da će ledene temperature vladati još barem tjedan dana.

Premijer Gordon Brown obećao je da će britanske zalihe plina biti dovoljne, iako stručnjaci već upozoravaju da je to teško moguće.

Rekordno niske temperature bilježe se i u Njemačkoj kroz koju se premješta snježna oluja. Novih 40 centimetara snijega predviđaju se tijekom sljedećih sati.

Ništa bolja situacija nije niti u susjednoj Češkoj gdje je snijeg gotovo potpuno prekrio glavni grad Prag. Promet je također u kolapsu.

Ekstremne hladnoće ne vladaju samo u Europi. I u SAD-u su suočeni s velikim problemima, a hladnoća je zahvatila čak i inače toplu Floridu. Arktičke temperature uzrokuju paru iznad rijeke Des Moines, a cijeli Srednji Zapad priprema se za sljedeći nalet jakog snijega i niskih temperatura. Očekuje se da će hladni udar pogoditi i južne države, od Južne Karoline pa sve do Louisiane.

09.01.2010. 20:26:35
http://metro-portal.hr/ekstremna-hladnoca-zahvatila-europu-i-svijet/30341/