Metro-portal.hr

objavljeno 29.06.2011. 11:19:09
INDUSTRIJA KOSE

Ekstenzije u vašoj kosi pripadale su nekoć indijskim hodočasnicima

Nakon što prikupe tone kose koja se dobiva ritualnim brijanjem glava tisuća osoba, pletu je u pletenice i prodaju velikim trgovcima za preprodaju

Fotografija vijesti

Žene u zapadnim zemljama nisu ni svjesne da kosa koju nose kao ekstenzije zapravo potječe od hodočasnika iz indijskih hramova, koji se tamo podvrgavaju brijanju glave, prenosi Hina. Indija je već dugo najveći svjetski izvoznik ljudske kose, a vrijednost te djelatnosti procjenjuje se na 8,5 milijardi rupija (133 milijuna eura) godišnje.

Hodočasnici odlaze u hramove i nude svoju kosu kao žrtvu tisućama hinduističkih bogova kako bi se zaštitili od bolesti i siromaštva ili prizvali sreću.

Praksa je osobito raširena na jugu Indije, u državi Tamil Nadu, kamo dolaze vjernici iz čitave zemlje.

Tijekom vjerskog festivala u hram Tiruttani u samo jednom danu na ritualno brijanje glava dolazi tisuću osoba, među kojima je 50 do 60 žena.

Tone pletenica režu se svakodnevno u hramovima diljem zemlje i prodaju na dražbi trgovcima na veliko, koji ih pripremaju za izvoz. Prihodima koje tako ostvaruju hramovi financiraju dobrotvorne aktivnosti.

Neki su se čak upustili u izravnu prodaju inozemstvu, zaobilazeći trgovce na veliko.

No ponuda kose se smanjuje jer mlađi naraštaji više ne žele u potpunosti brijati glavu, već kosu samo skraćuju, a potražnja sa Zapada veća je nego ikada.

Sintetička kosa bila je u modi devedesetih godina i prouzročila smanjenje cijena prave kose. No potražnja je danas opet porasla.

Kilogram ljudske kose sad vrijedi prosječno 250 dolara (1300 kuna), nasuprot 20 dolara prije 20 godina.

29.06.2011. 11:19:09
http://metro-portal.hr/ekstenzije-u-vasoj-kosi-pripadale-su-nekoc-indijskim-hodocasnicima/60722/