Metro-portal.hr

objavljeno 22.03.2023. 09:30:00
PREDSTAVE

Ekspresionistički požar strasti u društvu estonskog klasika

Koprodukcija s estonskim teatrom - premijera Eurokazove predstave Novi Sotona u MSU

Novi Sotona
Novi Sotona (Arhiva)

Kazališni projekt Novi Sotona koprodukcija je jednog od najpropulzivnijih estonskih teatara, Vaba Lava iz Tallinna, estonske produkcijske kuće R.A.A.A.M. i Eurokaza, u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti (MSU) iz Zagreba, na čijoj će sceni Gorgona biti premijerno predstavljen 31. ožujka te 1. i 2. travnja.

Novi Sotona dramaturški je spoj dvaju predložaka: dramatizacije romana estonskog klasika Antona Hansena Tammsaarea Nevolje novog Sotone i drame Josipa Kosora, remek-djela hrvatskog ekspresionizma Požar strasti. Ova predstava, kao i u svim Brezovčevim radovima, dodiruje nekoliko čak disparatnih tema, a motivi se, uz njih, bore za ravnopravan status, ali jedna nameće svoj prostor: je li ljudski život grijeh ili greška? Možemo li ili moramo? Smijemo li voljeti svoje želje? Kako je sa Spasom i tko su njegove figure? Tammsaareov roman, osim ambijentalnom približenošću, ponavljanjem motiva, na neki nesmiljen, gotovo transcendentan način zapanjujuće surađuje s Kosorovom dramom.

Sve ono što se u Kosorovoj drami čini kao trijumf manjka i ritualne, tajnovite zavodljivosti, nietzscheanske prijepisnosti, u Tammsaareovu romanu se dezavuira, denuncira, ali i filozofski usustavljuje i teološki pojednostavljuje, pauperizira. Tammsaareovi likovi lakše zapadaju u životnu propusnost, dok Kosorovi računaju na mističnu otežalost i netipičnu osnovu.

Sotona se spušta na Zemlju prema naputku nebeskih sila i uprave, ali ne da bi uništio svijet, već da bi poštenim radom i moralnim životom zaslužio spasenje. Uspije li Sotoni postati pošten smrtnik, potvrdit će se da Bog nije pogriješio u svojoj kreaciji Univerzuma, već je čovjek taj koji živi grešno. A ako je tako, onda je pravo i dužnost Neba ljudske duše ekspedirati u Pakao.

No hoće li Sotona uspjeti?

Režiju potpisuje Branko Brezovec, kao i adaptaciju teksta, uz Gordanu Vnuk. Glazba je povjerena Stanku Juzbašiću, scena Ivani Knez, a kostimi Suzani Brezovec. Za svjetlo je zadužen Tomislav Maglečić, ton je odradio Gregor Tomljenović, dok su likovne intervencije djelo Marte Crnobrnje. Producent predstave je Marko Milovac, inspicijentica Mia Krakan, a za tehniku se brinu Ivan Sirotić Graf i Zoran Stojkovski.

Raskošan glumački ansambl predvodi Ognen Drangovski u ulozi Ilarije Šalića, Paško Vukasović kao njegov sin Ilja te Suzana Brezovec koja je utjelovila njegovu ženu Maru. Ena Jagec igra Iljinu djevojku Ružu, Frano Mašković Gušu Rigalina i šumara, a Borna Baletić Čergaša i Sv. Petra. Ostatak glumačke ekipe čine Lorenzo Raušević, Siniša Miletić, Damian Humski i drugi.

Ulaznice po cijeni od 10 eura (5 za studente i umirovljenike) se mogu kupiti na portalu ulaznice.hr, na blagajni MSU sat vremena prije početka svake izvedbe, ili rezervirati na eurokaz.office@gmail.com.

22.03.2023. 09:30:00
http://metro-portal.hr/ekspresionisticki-pozar-strasti-u-drustvu-estonskog-klasika/141667/