Metro-portal.hr

objavljeno 17.09.2010. 07:05:00
LUDNICA!

Ekskluzivni intervju s urednikom Guinnessove knjige rekorda

Craig Glenday odgovara na pitanja Metroa o rekordima i poslu oko jedne od najpopularnijih knjiga na svijetu

Guinnessova knjiga rekorda
Guinnessova knjiga rekorda (MWN)

Guinnessova knjiga rekorda već 56 godina bilježi najimpresivnija, začuđujuća i povremeno nevjerojatno glupa postignuća čovječanstva. I dok se izdanje za 2011. godinu objavljuje diljem svijeta, izvršni urednik GKR-a Craig Glenday (na fotografiji dolje s najvišim čovjekom na svijetu Sultanom Kosenom) pristao je za čitatelje Metroa odgovoriti na nekoliko pitanja. S njim je razgovarao Alexey Shirinkin.

Nakon toliko dugo rada i susretanja s nevjerojatnim rekordima postoji li uopće nešto što bi Vas moglo iznenaditi?

U poslu oko Guinnessove knjige rekorda svaki dan je drugačiji - nikada ne znate što ćete dobiti u pošti ni koga ćete upoznati. Onog dana kad me ono što otkrijem prestane očaravati znat ću da moram prestati raditi ovdje. Tu je ludnica, zaprimamo puno prijava, javnost je iznimno inventivna tako da se uopće ne prestajem diviti svemu tome!

Craig Glenday i Sultan Kosen

Postaju li lovci na rekorde sve ekstremniji?

Internet je svijet učinio manjim mjestom tako da puno lakše i brže možete biti izloženi nekima od najluđih aspekata ljudskog postojanja. Viđamo nevjerojatno puno ludih stvari, ali mislim da su ih ljudi oduvijek činili - jedino sad ih sve možemo vidjeti na YouTubeu u roku od nekoliko sekundi nakon što su izvedene.

Mislim da rušenje rekorda pridonosi evoluciji ljudske rase - samo ako se budemo tjerali još dalje postavljajući si neobične ciljeve i ako budemo težili izvrsnosti i nečemu novom uspjet ćemo rasti kao rasa. To je ono po čemu se razlikujemo od životinja - mi izvodimo sve te lude stvari jer možemo, nismo ograničeni potrebom da samo pronalazimo sklonište, hranu i partnera.

Koji je najnevjerojatniji rekord s kojim ste se susreli?

Nemoguće je dati jednostavan odgovor na ovo pitanje. Ovisi o mojem raspoloženju, vremenu u godini i tako dalje. Moja omiljena kategorija rekorda je ona vezana za ljudsko tijelo -  najviši, najniži, najkraći, najteži, najdulji nokti, najdulja kosa i tako dalje. Također općenito volim i rekorde koji imaju neobičan rasplet, na primjer prva osoba koja je rođena kao patuljak a umrla kao div, ili pak ranger iz jednog nacionalnog parka koji je preživio sedam udara munje da bi se na kraju, slomljena srca zbog ljubavnog prekida,  sam upucao. Ili onaj o najduljim noktima na ruci posljednji put odrezanima u 1970-ima a koje je osoba izgubila u prometnoj nesreći. Ono što fascinira su priče koje stoje iza rekorda i prava je šteta što u knjizi nemamo mjesta da ih navedemo.

Što je posebno u novom izdanju knjige?

Pa imamo sasvim nove fotografije i gotovo dvije trećine knjige otpadaju na podatke o novim rekordima i osvježenim podatcima o nekim starim rekordima. Ideja je bila da svake godine prikažemo sliku svijeta onakvog kakav zaista je. Ubacili smo nova poglavlja o ljubimcima, zoološkim i domaćim životinjama (ovo su omiljene teme naših čitatelja), zatim produženo poglavlje i pop kulturi, filmovima, video igricama, TV programima, glazbi i tako dalje. Tu je još i dio o marginaliziranoj umjetnosti, urbanoj umjetnosti, trikovima koje možete izvoditi na tulumima, evoluciji života na Zemlji te poglavlje o neobičnim sportovima koje nikada nije bilo u knjizi.

Piše: Alexey Shirinkin/MWN Rusija
17.09.2010. 07:05:00
http://metro-portal.hr/ekskluzivni-intervju-s-urednikom-guinnessove-knjige-rekorda/48112/