Metro-portal.hr

objavljeno 20.10.2020. 18:01:00
STVARNO?

Ekrani nužno nisu loši za mlade

Nedavno završeno istraživanje, provedeno na gotovo 4000 adolescenata rezultiralo je neočekivanim otkrićima - vrijeme ispred ekrana nije nužno okidač za razvoj depresije kod mladih

Ekrani nisu nužno loši...
Ekrani nisu nužno loši... (Arhiva)

Vrijeme provedeno na društvenim mrežama i pred ekranima pametnih telefona povezano je s pojavom i razvojem depresije kod tinejdžera.

No, najnovija studija ukazuje na to da nije baš sve što dolazi s plavim svjetlom ekrana loše za djecu.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Montreal u kojem je u četiri godine praćeno 3,826 adolescenata pokazalo je da video igrice nemaju utjecaj na razvoj depresije kod mladih.

Razlog tome je što se mladi ne mogu poistovjetiti s video igricama. S druge strane, društvene mreže i televizija mogu utjecati na pad samopoštovanja jer daju privid idealnog života te mlade potiču da se uspoređuju s nečim što ne postoji - savršenim, blještavim životom koji je ustvari provučen kroz brojne filtere i time čine da se osjećaju manje vrijednima.

Drugi neočekivani rezultat ove studije je da vrijeme provedeno igrajući video igrice ne utječe na tjednu tjelesnu aktivnost. 

"To nam govori da je odnos između društvenih mreža, televizije i depresije uvjetovan sadržajima i formom, a ne tjelesnom aktivnošću, odnosno izostankom iste", kaže voditeljica studije Patricia Conrod za portal Technology Review.

Znanstvenici još nisu otkrili što točno kod vremena provedenog pred ekranom utječe na pojavu depresije. Je li riječ o određenoj vrsti slika koje nam se plasiraju preko ekrana ili pak ima veze s određenim ponašanjem osoba koje konzumiraju taj sadržaj.

Odgovor na ova pitanja nije jednostavan, no može uvelike pomoći da živimo zdravije, poručuje Conrod.

20.10.2020. 18:01:00
http://metro-portal.hr/ekrani-nuzno-nisu-losi-za-mlade/128166/