Metro-portal.hr

objavljeno 27.08.2008. 16:45:35

Ekoudruge najavile grupnu tužbu protiv Rockwoola

Uprava Rockwoola branit će se na konferenciji za novinare

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Sabelić/CROPIX)

Predstavnici više istarskih ekoloških udruga i građani na današnjoj konferenciji za novinare najavili su podizanje grupne tužbe protiv tvornice kamene vune "Rockwool" zbog, kako su istaknuli, onečišćenja okoliša, ugrožavanja ljudskog zdravlja, materijalne štete i izgubljene dobiti.

Konferencija za novinare održana je u povodu nedjeljnoga prosvjeda što ga protiv tvornice "Rockwool" organiziraju brojne istarske ekološke udruge i građani, a na njoj je najavljeno i da će udruge sudskim putem zatražili hitno zatvaranje tvornice .

Predsjednik Odbora za referendum Bruno Poropat rekao je da će zatražiti hitno zatvaranje tvornice "Rockwool" zbog prekoračenja dopuštene emisije dimnih plinova koji izlaze iz tvorničkog dimnjaka.

Poropat tvrdi kako imaju saznanja da emisije nekih plinova i tisuću puta prekoračuju dopuštene granice te smatra da je "dozvola za rad 'Rockwoola' dokaz da u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva nema potrebnoga znanja".

"Da je bilo tko stručan pogledao Studiju utjecaja na okoliš, tvornica nikada ne bi bila izgrađena."
Bruno Poropat,
predsjednik Odbora za referendum
"Ne prihvaćamo probnu plinsku komoru u dolini, jer ne može 'Rockwool' šest mjeseci, koliko traje njegov probni rad, testirati živce građana te eksperimentirati prirodom i ljudima. Utvrđeno je da 82 posto čestica iz dimnjaka ne prelazi visinu do 150 metara, što znači da se one zadržavaju u dolini. Preostali dio čestica je visokotoksičan i radioaktivan, te pogubno djeluje na zdravlje ljudi, posebice djece", upozorio je Poropat.

Predsjednica udruge "Naša zemlja" Matilda Ilić pozvala je građane i udruge da se u što većem broju priključe prosvjednicima u nedjelju kako bi iskazali nezadovoljstvo negativnim utjecajima na zdravlje ljudi, posebice djece .

Istaknula je da se organizatori prosvjeda i sličnih akcija distanciraju od bilo kakve politike, jer ne žele da ih se koristi za predizbornu kampanju koja je, smatra, očigledno počela.

Uprava 'Rockwoola' najavila je za sutra konferenciju za novinare na kojoj će prezentirati rezultate mjerenja kvalitete ispušnih plinova i zraka u okolici tvornice, kao i svoje stajalište o najavljenom prosvjedu. (HINA/METRO)

27.08.2008. 16:45:35
http://metro-portal.hr/ekoloske-udruge-najavile-grupnu-tuzbe-protiv-rockwoola/11129/