Metro-portal.hr

objavljeno 09.10.2011. 12:08:55
RENA

Ekološka katastrofa prijeti Novom Zelandu

Loša vremenska prognoza još više požuruje istakanje nafte s nagnutog broda

Teretni brod Rena nasukao se iz još nepoznatih razloga

Spasilačke ekipe s Novog Zelanda provode nedjelju u pokušaju ispumpavanja nafte s teretnog broda Rena nasukanog u zaljevu Plenty kako bi se spriječila ekološka katastrofa. Meteorolozi su predvidjeli pogoršanje vremena za ponedjeljak, pa se nafta treba što prije ukloniti s broda.

Brod koji se po potpuno mirnom vremenu nasukao mogao bi potonuti, a kako se u njemu nalazi 1700 tona nafte moglo bi doći do najveće ekološke katastrofe u posljednih četrdesetak godina.

Trenutno je naftna mrlja duba oko pet kilometara, isteklo je oko 20 tona nafte a velik broj morskih ptica već je uginuo. Na nesreću, brod se nasukao u području gdje žive dupini, kitovi, tuljani i pingvini, tako da je flora i fauna ugrožena.

Novozelandski premijer Key stigao je na mjesto nesreće u blizini luke Tauranga, potpuno zbunjen činjenicom da se brod nasukao na mjestu koje je opće poznato po svom grebenu. Kako su u trenutku nasukavanja bili povoljni vremenski uvjeti, mirna noć i more, još uvijek se ispituju uzroci nasukavanja.

 



09.10.2011. 12:08:55
http://metro-portal.hr/ekoloska-katastrofa-prijeti-novom-zelandu/64136/