Metro-portal.hr

objavljeno 30.03.2011. 16:36:00
BR. 13

Eko savjet tjedna - napravite vlastitu pastu za zube

Kupovne paste za zube su mirisne i šarene ali sadrže do 100 različitih i potencijalno opasnih kemikalija

Oralna higijena
Oralna higijena (Free Digital Photos)

Vjerovali ili ne, paste za zube sadrže do 100 različitih kemikalija koje sustavi za pročišćavanje otpadnih voda mogu tek djelomično ukloniti.

Surfaktanti koji služe za nastanak pjene već u manjim količinama u vodi mogu štetiti biljkama i životinjama. Kada triclosan, koji osigurava trajnost zubne paste, dođe u kontakt s UV zrakama ili toplinom, nastaju kancerogeni dioksini i furani.

Plastične tube u kojima se pasta nalazi razgrađuju se godinama što predstavlja teret za okoliš kojeg možemo izbjeći ako sami napravimo pastu za zube.

Sastojci: 100 g ljekovite gline, prstohvat soli, prokuhana voda, ulje paprene metvice

Priprema: Pomiješajte glinu sa soli i dodajte vodu kap po kap dok ne nastane kremasta masa. Na kraju dodajte pet kapi ulja metvice koje sprječava nastanak bakterija, a zubnoj pasti daje osvježavajući miris i okus.

Sve sastojke možete pronaći u ljekarnama ili drogerijama. Pripremajte uvijek manje količine paste kako se ne bi pokvarila. To što u pasti nema floura neka vas ne brine. I zubari se slažu da je dodavanje floura u paste za zube posve nepotrebno te neće utjecati na kalitetu zuba, a postoje i istraživanja koja dokazuju da on ima izuzetno štetno djelovanje. Također, postoje i teorije da je dodavanje floura u vodu i zubne paste pogubno za mentalno zdravlje ljudi te da ih čini podložnima za manipulaciju i smanjuje IQ. Pogledajte sami u sljedećem videu.

30.03.2011. 16:36:00
http://metro-portal.hr/eko-savjet-tjedna-napravite-vlastitu-pastu-za-zube/57146/