Metro-portal.hr

objavljeno 05.05.2011. 22:19:00
BR. 17

Eko savjet tjedna - kako fino mirisati i čuvati okoliš

Napravite sami svoj dezodorans prema našim uputama ili barem kupujte deziće koji manje štete okolišu

Priroda
Priroda (Free Digital Photos)

Svaka prazna bočica dezodoransa u okolišu ostaje godinama i povećava razinu smeća kojim smo okruženi. Rješenje je vrlo jednostavno - napravite sami svoj dezodorans, koristite višekratne bočice ili kupujte samo one deziće koji se nalaze u bočicama koje je moguće reciklirati.

Ako se ne želite odreći svog omiljenog mirisa, prednost dajte staklenoj ambalaži. Staklene bočice, za razliku od plastičnih i metalnih, možemo vrlo lako reciklirati pri čemu prethodno obavezno moramo ukloniti poklopac. Također, ekološki odgovorno ponašanje nalaže i štedljivu upotrebu dezodoransa. Stoga izbjegavajte prekomjerno sprejanje i mazanje, a dezodorans nanosite isključivo na čistu kožu i uz čistu odjeću.

Kako većina kupovnih dezodoransa sadrži kemikalije među kojima je i vrlo dvojben aktivan sastojak, aluminijev klorid, sredstvo protiv znojenja i neugodnih mirisa iz kućne radinosti nameće se kao zdrava i ekološka alternativa. Aluminijev klorid nalazi se pretežno u dezodoransima s oznakom "anti-perspirant", a povezuje ga se s rakom dojke i Alzheimerovom bolesti.

Recepti za domaći dezodorans

Recept br. 1
Sastojci: 30 ml jabučnog octa, 95 ml vode, 60-tak kapi eteričnih ulja po želji. Pomiješajte sve sastojke i napunite u višekratnu bočicu s raspršivačem. Kombinacija eteričnih ulja prepuštena je vašem ukusu i mašti, a naši prijedlozi su 18 kapi bora, 24 kapi limete i 18 kapi kedra ili 18 kapi mente, 21 kap limete i 16 kapi borovnice.

Recept br. 2
Sastojci: 250 ml vodke, 50 g suhe lavande, 50 g svježih ružinih latica, 10 kapi eteričnog ulja lavande i 10 kapi eteričnog ulja ruže. Priprema: Latice i lavandu stavite na dno bočice i prelijte vodkom, dodajte eterična ulja, začepite te ostavite da odstoji tri tjedna na suhom i hladnom mjestu.

05.05.2011. 22:19:00
http://metro-portal.hr/eko-savjet-tjedna-kako-fino-mirisati-i-cuvati-okolis/58503/