Metro-portal.hr

objavljeno 11.10.2020. 10:01:00
ČIŠĆENJE

Eko patrola u Nacionalnom parku Brijuni

U pet dana trajanja ekološke akcije ronioci ronilačkog HRVI Nemo-Adriatic preronit će više od 15 kilometara kvadratnih područja

Eko patrola čisti Brijune
Eko patrola čisti Brijune (Arhiva)

Posebna ekološka akcija „Eko Brijuni" održava se u trajanju od 5 dana, od 7. do 11. listopada 2020. godine na i oko otočja Brijuni u organizaciji Agencije Promocija ronjenja te u suradnji s članovima ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, Službom stručnih poslova zaštite, održavanja, očuvanja i korištenja Nacionalnog parka te Službom čuvara prirode Nacionalnog parka Brijuni.

Tijekom trajanja eko patrole ronioci rone i čiste veći dio otočja Brijuni dok je cilj eko patrole „Eko Brijuni 2020" prezentacija projekta organizacije baze podataka te digitalizacije ekoloških akcija u budućnosti kako bi se uključio čim veći broj osoba koje se ne bave ronilačkim aktivnostima, a uz čišćenje podmorja provodi se i kompletno snimanje podmorja novim tehnologijama u nadgledavanju i zaštiti podmorja uz mapiranje i monitoring određenih lokacija.

Oko 80 % otpada koji se nalazi u moru dolazi sa kopna. Obzirom na činjenicu da je potrebno 500 godina za razgradnju plastičnog materijala u moru, ovakvim ekološkim akcijama želimo osvijestiti što veći broj ljudi o važnosti očuvanja čistoće mora. Mreža zaštićenih područja u Republici Hrvatskoj doprinosi pozitivnom stanju živog svijeta pod vodom. Svjež primjer je zaštita Jabučne kotline koju je Hrvatska u suradnji s Italijom provela prije tri godine, a već danas imamo značajno poboljšan riblji fond kao i općenito floru i faunu tog područja . Ujedno se želim dotaknuti i plemenitih periski. Na žalost većina periski je mrtva, a prema istraživanjima vjerojatni uzročnik je parazit Haplosporidium pinnae, a svemu očito pridonose i posljedice klimatskih promjena u vidu porasta temperature i kiselosti mora. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će u idućem razdoblju sufinancirati znanstveno istraživačke projekte revitalizacije plemenitih periski, in situ i ex situ istraživanja, izolaciju ličinki i uzgoj jedinki kako bi ih se kao otpornije vratilo u njihovo prirodno okruženje„ izjavio je državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, prof. dr.sc. Mario Šiljeg.

U pet dana trajanja ekološke akcije ronioci ronilačkog HRVI Nemo-Adriatic preronit će više od 15 kilometara kvadratnih područja, a akciji su se pridružili i ronioci Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade.

Posebnost ove akcije je snimanje podmorja i monitoring, a svi snimljeni materijali uvelike će koristiti u zaštiti i očuvanju čistoće podmorja.

Unutar Nacionalnog parka Brijuni štitimo svoje područje te imamo službe koje brinu o podmorju i o kopnenom dijelu tako da se redovito čisti smeće koje izlazi na površinu nakon velikih oluja, bura i juga jer većina smeća dolazi s područja Albanije. Najvećih problema imamo s otpadom koji dolazi putem mora, međutim mi to redovito čistimo i svakodnevno obilazimo plaže te provodimo brojne ronilačke akcije čišćenja podmorja tijekom godine. Veće količine otpada nisu prisutne, a ovakve ronilačke akcije nisu samo zbog čišćenja podmorja već i zbog snimanja samog terena gdje nam ronioci pomažu u brojanju ribljeg fonda, detekciji novih vrsta i organizama te u arheološkim nalazištima. Trenutno nam je aktualan pomor periski i na rješavanju tog problema se intenzivno radi, dok Nacionalni park Brijuni zajedno s Aquariumom Pula ima dugogodišnju suradnju gdje se je sačuvalo više od 30 jedinki u akvariju te se nadamo da će preživjeti kako bi ih na taj način spasili.", istaknuo je ravnatelj Nacionalnog parka Brijuni, dr. sc. Marno Milotić.

Ekološka akcija „Eko Brijuni" provodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok je veliku podršku i potporu u zbrinjavanju otpada pružila Pula Herculanea d.o.o

Također nesebičnu pomoć i veliku podršku u realizaciji ove ekološke akcije pružili su HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.) i Highfield.

11.10.2020. 10:01:00
http://metro-portal.hr/eko-patrola-u-nacionalnom-parku-brijuni/127983/