Metro-portal.hr

objavljeno 26.11.2020. 10:31:00
NARAVNO

EK želi jamčiti pristup lijekovima po prihvatljivim cijenama

Europska komisija je u srijedu usvojila farmaceutsku strategiju za Europu čiji je cilj zajamčiti pristup inovativnim i cjenovno pristupačnim lijekovima

Tako treba!
Tako treba! (Arhiva)

"Pandemija koronavirusa pokazala je da je iznimno važno ojačati naše zdravstvene sustave. U to se ubraja i dostupnost sigurnih, djelotvornih i visokokvalitetnih lijekova po pristupačnim cijenama.

Unija se trenutačno suočava s teškim gospodarskim i društvenim okolnostima, no zahvaljujući danas donesenoj strategiji Europi i Europljanima takvi će lijekovi i dalje biti dostupni", izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Komisija navodi da Europska farmaceutska strategija ima četiri glavna cilja: pacijentima zajamčiti pristup cjenovno pristupačnim lijekovima i pristupiti radu na neispunjenim zdravstvenim potrebama (npr. u području antimikrobne otpornosti, karcinoma, rijetkih bolesti); poduprijeti konkurentnost, inovativnost i održivost farmaceutske industrije EU-a te razvoj visokokvalitetnih, sigurnih, djelotvornih i ekološki prihvatljivijih lijekova; poboljšati mehanizme za pripravnost i odgovor na krizu te raditi na problemu sigurnosti opskrbe; promicati visoku razinu kvalitete, djelotvornosti i sigurnosnih standarda te tako Uniji dati snažan glas na svjetskoj razini.

Komisija najavljuje da će ispitati stratešku ovisnost Europe u proizvodnji lijekova i predložiti mjere za smanje te ovisnosti.

To može uključivati diversificiranje proizvodnje i dobavnih lanaca, osiguranje strateških zaliha i jačanje proizvodnje i investicija u Europi.

26.11.2020. 10:31:00
http://metro-portal.hr/ek-zeli-jamciti-pristup-lijekovima-po-prihvatljivim-cijenama/128868/