Metro-portal.hr

objavljeno 14.04.2010. 21:32:29
ŠTEFAN FUELE

EK vrijedno radi da Hrvatska što prije dovrši pregovore

Dovršetak pristupnih pregovora ove godine izazov je za hrvatske vlasti, a EK se zauzima za to se to što prije ostvari

(Wikipedia)

"Hrvatska kani zaključiti pristupne pregovore ove godine, što će biti izazov za njezine vlasti, a Ek vrijedno radi da se to dogodi što je prije moguće. Kao i uvijek, brzina napretka ovisi o hrvatskom ispunjavanju kriterija. Puna suradnja s međunarodnim kaznenim sudom za ratne zločine ostaje bitna za napredak u pristupnim pregovorima", rekao je Fuele u govoru na plenarnoj sjednici Odbora regija.

"Hrvatska napreduje u ispunjavanju kriterija za članstvo. Tomu je uvelike pomogao konstruktivan pristup graničnom prijeporu sa Slovenijom, za koji je, vjerujem, pronađeno uzajamno prihvatljivo rješenje. Taj pozitivan ishod trebao bi poslužiti kao primjer za sve zemlje s bilateralnim sporovima koji trenutačno ometaju proces proširenja", dodao je povjerenik.

Fuele je rekao da EU čvrsto podupire europsku budućnost zemalja zapadnog Balkana, Turske i odnedavno Islanda. "Zapadni Balkan je prioritet Komisijine politike proširenja, ali i vanjske i sigurnosne politike Europske unije", rekao je Fuele.

Istaknuo je da nema prečaca na putu u EU-u, da EK na prvo mjesto stavlja kvalitetu pristupnog procesa te da će te zemlje moći ući u EU kad za to budu spremne, na temelju vlastitih zasluga.

"Cijenim ambiciozne ciljeve koje su zemlje u regiji sebi postavile i EK ne štedi napore u podupiranju njihovih priprema. Ali da budem jasan: mi u prvom redu i prije svega tražimo kvalitetu pristupnog procesa. Neće biti prečaca. Zemlje će ući kad budu spremne na temelju svojih vlastitih zasluga", rekao je povjerenik za proširenje. (hina/metro-portal)

14.04.2010. 21:32:29
http://metro-portal.hr/ek-vrijedno-radi-da-hrvatska-sto-prije-dovrsi-pregovore/37869/