Metro-portal.hr

objavljeno 20.11.2021. 18:56:00
EU FONDOVI

EK produljila okvir za državne potpore

Europska komisija (EK) je u četvrtak produljila privremeni okvir za državne potpore do sredine sljedeće godine, što će članicama EU-a omogućiti da prema potrebi produlje svoje programe

Moraju...
Moraju... (Arhiva)

Prema ranijoj odluci, privremeni okvir trebao je vrijediti do 31. prosinca 2021., a sada je produljen do 30. lipnja 2022.

"Privremeni okvir za državne potpore od početka pandemije omogućuje državama članicama pružanje ciljane i razmjerne potpore poduzećima kojima je potrebna pomoć, uz istodobno uvođenje zaštitnih mjera za očuvanje jednakih uvjeta na jedinstvenom tržištu", izjavila je potpredsjednica EK za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.

"Ovim ograničenim produljenjem pruža se mogućnost koordiniranog postupnog ukidanja kriznih mjera bez stvaranja negativnih učinaka te odražava predviđeni snažan oporavak europskog gospodarstva općenito", dodala je.

EK je također uvela dva nova alata za potporu oporavku europskog gospodarstva: potpore ulaganjima koji će članicama EU-a pomoći da prebrode poteškoće zbog nedostatka ulaganja i potpore solventnosti kako bi se privukla privatna sredstva i bila dostupnima za ulaganja u mala i srednja poduzeća, uključujući novoosnovana poduzeća i mala poduzeća srednje tržišne kapitalizacije.

Države članice mogu dodijeliti jamstva privatnim posrednicima i tako stvoriti poticaje za ulaganje u te vrste poduzeća te im osigurati jednostavniji pristup financiranju vlasničkim kapitalom koje sama često teško uspijevaju privući.

Privremeni okvir za državne potpore donesen je 19. ožujka 2020. na početku pandemije kada se gospodastvo našlo u velikim poteškoćama zbog mjere uvedenih radi suzbijanja zaraze.

Okvir, koji omogućava odstupanje od važećih pravila o državnim potporama, u međuvremenu  je nekoliko puta dopunjavan.

20.11.2021. 18:56:00
http://metro-portal.hr/ek-produljila-okvir-za-drzavne-potpore/135230/