Metro-portal.hr

objavljeno 06.11.2020. 11:30:00
NAJAVE

Egle Oddo: Pet kratkih priča

Njeno gostovanje dio je šireg projekta osmišljenog u suradnji s udrugom ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa), a počiva na umjetničkom promišljanju načela permakulture

Egle Oddo
Egle Oddo (Arhiva)

Izložba Pet kratkih priča Egle Oddo nastavak je suradnje započete 2019. godine kada je umjetnica boravila na rezidenciji na recikliranom imanju ZMAG u Vukomeriću. Njeno gostovanje dio je šireg projekta osmišljenog u suradnji s udrugom ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa), a počiva na umjetničkom promišljanju načela permakulture kao modela kreiranja održivih, fleksibilnih i produktivnih kultura kroz opservaciju prirodnih sistema. Zadnje dvije godine suradnja je usmjerena na promociju ekološke proizvodnje sjemena u svrhu očuvanja genetske raznolikosti biljaka.

ZMAG je 2018. pokrenuo Društvenu banku sjemena kao neformalnu i lokalno upravljanu institucija u vlasništvu svojih članova, otvorenu za javnost, proizvođače hrane, male poljoprivrednike, vrtlare i potrošače. Glavne aktivnosti su očuvanje i uzgoj domaćih sjemena, koji će biti spašeni, dijeljeni, reproducirani i preneseni na buduće generacije.

Praksa indijske aktivistice Vandane Shive predstavlja bitnu okosnicu projekta jer ona ističe ulogu žene kao čuvarice sjemena i proizvođačice hrane, ali i kao znanstvenice, aktivistice. Žene su posvećene obnovi prehrambenog sustava koji je bolje usklađen s ekološkim procesima, brinu za ljudsko zdravlje i globalnu društvenu pravdu. Naše istraživanje zapravo se temelji primarno na ženskom kolektivnom radu koja pokriva različite elemente projekta pa se stoga dodatno osvještava bitnost Shivinog pristupa. Prvo umrežavanje umjetnica u projekt Društvene banke sjemena bila je suradnja s umjetničkim kolektivom Ljubavnice 2017. godine, a u drugoj fazi u projekt se uključuje talijanska umjetnica Egle Oddo. Njen umjetnički rad realizira se u dijalogu s lokalnom zajednicom, botaničarima te aktivistima za zaštitu okoliša.

Izložba Pet kratkih priča u formi nelinearnog narativa predstavlja njeno transdisciplinarno istraživanja usredotočeno na biljno sjeme. U istraživanju se poseban naglašava aktivistička komponentna koja se manifestira kao serija performansa - direktnih ali suptilnih intervencija u svakodnevni okoliš grada. Sjeme se infiltrira u raznolike zelene površine, od zapuštenih i nevidljivih do onih reprezentativnih. Rezultati intervencija su nepredvidljivi i prepušteni lokalnoj biosferi.

Istovremeno, promatrajući živote znanstvenika i aktivista uključenih u očuvanje sjemena, Oddo je osmislila pet fiktivnih likova koji imaju zajedničku sudbinu: uspostaviti komunikaciju između ljudi i biljaka. Vodeći se bitnošću taktilnog iskustva likovi se oživljuju kroz specifične predmete koji progovaraju o njihovoj praksi i pristupu prirodnom okolišu. Odabrani predmeti su ujedno i fragmenti njihovog mogućeg postojanja, a svjedoče i o njihovim fikcijski isprepletenim životnim pričama i događajima. Izložba odaje počast predanom, i često pionirskom, radu na zaštiti lokalnih sjemena starih i ugroženih sorti. Jednako tako pet ispričanih priča se mogu sagledati i kao pet prijevoda raznolikih individualnih strategija očuvanja okoliša zasnovanih na bezrezervnom poštivanju i suživotu s prirodom.

Serija performansa dio je projekta Performative Habitats koji financira program Italian Council (8. izdanje, 2020.) za promicanje talijanske suvremene umjetnosti u svijetu.

Izložba je otvorena do 12.12.2020.

Kustosica izložbe: Lea Vene

Projekt podržavaju: Ministarstvo Kulture RH, Grad Zagreb, ZMAG, Italian Council, Arts Promotion Centre Finland, Finnish Cultural Foundation.

Projekt se realizira zahvaljujući suradnji s Odsjekom STEBICEF Sveučilišta u Palermu i CBBC-om - Centrom za biotehnologiju Borj Cedria.

Lokacije i datumi:

12.11.2020. otvorenje izložbe Pet kratkih priča u GMK

13.11.2020. serija performansa (Martićeva ulica i oko HDLU)

14.11.2020. online okrugli stol u ZMAG-u
(više informacija o detaljima okruglog stola uskoro) 

Program je podložan izmjenama zbog izvanredne zdravstvene situacije.

06.11.2020. 11:30:00
http://metro-portal.hr/egle-oddo-pet-kratkih-prica/128493/