Metro-portal.hr

objavljeno 21.05.2012. 19:20:45
PREDSJEDNIČKI IZBORI

Egipćani u srijedu biraju Mubarakovog nasljednika

Iako izbori još nisu počeli u Egiptu, dijaspora je završila s glasovanjem, a prema rezultatima s birališta u inozemstvu Mohamed Morsi, kandidat Muslimanskog bratstva, je u vodstvu

Fotografija vijesti

Kampanja za egipatske predsjedničke izbore službeno je završena u ponedjeljak prije izbora u srijedu i četvrtak kada će Egipćani birati nasljednika Hosniju Mubaraku u dosad nezamislivu demokratskom ozračju, javlja Hina.

U skladu s izbornim zakonom, dvanaestak predsjedničkih kandidata ne smije više voditi kampanju, dva dana do izbora za koje je ministarstvo unutarnjih poslova objavilo opsežan sigurnosni plan radi očuvanja mira i reda na biralištima.

Drugi izborni krug održat će se 16. i 17. lipnja ako nijedan kandidat ne osvoji apsolutnu većinu.

Predsjednički kandidati zadnjih su tjedana obišli Egipat uzduž i poprijeko nastojeći osvojiti povjerenje 50 milijuna birača u zemlji od 80 milijuna ljudi.

Vodeći među njima su bivši glavni tajnik Arapske lige Amr Musa, zatim Ahmed Šafik, zadnji premijer u vladi svrgnutog predsjednika, neovisni islamist Abdel Moneim Abul Futuh te kandidat Muslimanskog bratstva Mohamed Morsi koji vodi po rezultatima s već prebrojanih birališta u inozemstvu.

Prema podacima objavljenima s birališta u 33 egipatska diplomatska predstavništva, Morsi je dobio 106.252 glasa, a slijedi ga Abul Futuh sa 77.499. Na trećem je mjestu arapski nacionalist Hamden Sabahi, na četvrtom Musa i Šafik na petom.

Morsi je u nedjelju navečer upozorio vlasti protiv bilo kakva pokušaja "lažiranja volje naroda" kao što se činilo u doba bivšeg režima, a vojska, koja upravlja Egiptom od Mubarakova pada 2011., obećala je da će izbori biti "sto posto pošteni i transparentni".

Muslimansko bratstvo vodeća je politička snaga i pobjednik parlamentarnih izbora u siječnju te se nada da će sada osvojiti i izvršnu vlast. Njihova je kampanja, međutim, protekla u brojnim lošim koracima koji su naštetili njihovu ugledu.

Islamist Abul Futuh, kojega je bratstvo lani isključilo, ima potporu dijela te skupine, salafista (pristaša fundamentalnog islama) te dijela mladih laika.

Amr Musa i Ahmed Šafik, ljudi iz bivšeg režima, obećali su stabilnost i gospodarski rast i u tome naišli na pozitivan prijem brojnih Egipćana uplašenih produbljenjem krize u jednogodišnjoj tranziciji. Obojica su igrala na kartu velikog iskustva te isticala da su oni brana sve snažnijem utjecaju islama.

Drugi su kandidati vodili aktivnu kampanju s mnogo manje sredstava. Pokret "revolucionarne mladeži" koji je začetnik egipatske revolucije nije imao vlastitog kandidata i rapršio se.

Vojska, koja vodi zemlju od Mubarakova pada, obećala je predati vlast civilima krajem lipnja kada bude izabran novi predsjednik. Uz obećanje o provedbi poštenih i demokratskih izbora Vrhovno vijeće oružanih snaga isticalo je da ne podupire nijednog kandidata.

Brojni analitičari i komentatori očekuju da će vojska nastojati zadržati svoje povlastice i očuvati utjecajnu ulogu kao i prošlih desetljeća, no činit će to diskretnije.

21.05.2012. 19:20:45
http://metro-portal.hr/egipcani-u-srijedu-biraju-mubarakovog-nasljednika/71218/