Metro-portal.hr

objavljeno 26.11.2012. 08:41:00
FARAON

Egipatski predsjednik Mursi negira optužbe

Tvrdi da je takva odluka bila potrebno kako bi se izbjegao svaki pokušaj osporavanja dviju demokratski izabranih institucija, gornjeg doma parlamenta i ustavotvorne skupštine

Faraon tvrdi da štiti demokraciju
Faraon tvrdi da štiti demokraciju (Arhiva)

Egipatski predsjednik Mohamed Mursi naglasio je u priopćenju u nedjelju navečer da je proširenje njegovih ovlasti, koje si ukazom sam dodijelio, samo privremeno i pozvao je sve u zemlji na demokratski dijalog.

"Egipatsko predsjedništvo potvrđuje da su te mjere samo privremene i da nisu usmjerene na koncentriranje ovlasti, već na njihovo prepuštanje demokratski izabranom parlamentu", stoji u tom priopćenju.

Dodaje se da je takva odluka bila potrebno kako bi se izbjegao svaki pokušaj osporavanja dviju demokratski izabranih institucija, gornjeg doma parlamenta i ustavotvorne skupštine. Tim priopćenjem Mursi opravdava ustavnu deklaraciju od 22. studenoga kojim si je dodijelio velike ovlasti i pretpostavio ih zakonu.

Oporba ga je prozvala da se ponaša poput faraona, a pravosuđe se zabrinulo za svoju neovisnost. Tisuće Egipćana izašle su na ulice zadnjih dana i prosvjedovale protiv Mursijevih mjera.

26.11.2012. 08:41:00
http://metro-portal.hr/egipatski-predsjednik-mursi-negira-optuzbe/75089/