Metro-portal.hr

objavljeno 08.02.2011. 08:21:00
POPULIZAM

Egipatska vlada prosvjednike pokušava kupiti većim plaćama

Nova egipatska vlada neće ukinuti subvencije, privući će strana ulaganja i povećati plaće državnim službenicima

Siromašan dio Kaira
Siromašan dio Kaira (Wikipedia)

Vlada koju je imenovao Hosni Mubarak obećala je narodu da će povećati plaće državnim službenicima, zadržati subvencije, te privući strana ulaganja, prenosi Hina. Vlada je u priopćenju najavila da će povisiti plaće službenika u državnoj administraciji, te vojne i civilne mirovine za 15 posto.

Suočen s masovnim prosvjedima, egipatski predsjednik Hosni Mubarak raspustio je vladu prošlog mjeseca i imenovao je novu kojoj je naredio da zadrži subvencije. Subvencije su osjetljivo pitanje u Egiptu budući da mnogi ljudi ovise o subvencijama za hranu.

Politika ekonomske liberalizacije bivše vlade, koju su hvalili strani ulagači, bila je na udaru kritika siromašnih Egipćana.

"Sadašnja vlada je odlučna u promoviranju i provedbi politike otvorenih vrata", rekao je novi premijer Ahmed Shafiq nakon prve sjednice vlade istaknuvši da će također raditi na privlačenju stranih ulaganja.

"U potpunosti smo uvjereni u uspjeh naše politike", istaknuo je i dodao da će vlada zadržati subvencije "u potpunosti i bez ograničenja".

08.02.2011. 08:21:00
http://metro-portal.hr/egipatska-vlada-prosvjednike-pokusava-kupiti-vecim-placama/55085/