Metro-portal.hr

objavljeno 20.05.2011. 08:30:00
USKORO NOVI USTAV

Egipat: Prvi parlamentarni izbori u rujnu

Egipatska vojska koja od veljače upravlja zemljom priopćila je da će se ustav izraditi prije predsjedničkih izbora

Fotografija vijesti

General Mahmud Šahin, član Vrhovnog vijeća oružanih snaga, rekao je da će se parlamentarni izbori održati "najkasnije 30. rujna", izvijestila je agencija Mena. "Nakon parlamentarnih izbora izradit će se novi ustav, nakon čega će se organizirati predsjednički izbori", rekao je taj vojni dužnosnik, a prenijela je agencija.

General Šahin je dao izjavu u prigodi najave izmijenjenog izbornog zakona po kojemu će suci nadzirati izbore koji će se održati u dva ili tri kruga. U dopuni zakona se ne navodi hoće li Egipćani koji žive u inozemstvu moći glasovati, a general Šahin je istaknuo da ima logističkih problema koji bi se morali uzeti u obzir kod glasovanja dopisnim putem.

Parlamentarni izbori u rujnu bit će prvi nakon raspuštanja Nacionalne demokratske stranke (PND) koja je raspuštena nakon pada predsjednika Mubaraka 11. veljače pod pritiskom uličnih prosvjeda. Zakon u sadašnjem obliku omogućuje odraslim Egipćanima, osim osuđenicima za kaznena djela, da glasuju, ali ne kaže vrijedi li to pravo za Egipćane u inozemstvu.

20.05.2011. 08:30:00
http://metro-portal.hr/egipat-prvi-parlamentarni-izbori-u-rujnu/59060/