Metro-portal.hr

objavljeno 28.01.2011. 10:11:00
RUŠENJE MUBARAKA

Egipat ostao bez interneta, vlada odlučna u namjeri da uguši prosvjede

Ohrabreni prosvjedima u Tunisu koji su rezultirali svrgavanjem s vlasti autoritarnog predsjednika te države, Egipćani su iz istog razloga počeli prosvjedovati u utorak

Prosvjedi u Egiptu
Prosvjedi u Egiptu (YouTube)

Prosvjedi i nemiri u Egiptu nastavili su se i tijekom noći na petak, a u gradu Suezu prosvjednici su se u petak rano ujutro sukobili s policijom, dok su internetske stranice u zemlji blokirane uoči do sada najvećih planiranih prosvjeda protiv 30-godišnje vladavine predsjednika Hosnija Mubaraka, javlja Hina. Ohrabreni prosvjedima u Tunisu koji su rezultirali svrgavanjem s vlasti autoritarnog predsjednika te države, Egipćani su počeli prosvjedovati u utorak. Najveća okupljanja očekuju se u petak poslijepodne nakon tjedne molitve.

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir Mohamed Al-Baradei koji se u četvrtak vratio iz Beča u Egipat, Mubaraka je pozvao da podnese ostavku te je kazao kako će se u petak pridružiti prosvjedima. Diljem zemlje pristup internetu blokiran je nedugo nakon ponoći, s obzirom na činjenicu da su organizatori s prosvjednicima komunicirali preko internetskih društvenih mreža poput Facebooka i Twittera. Djelomično je onemogućeno i komuniciranje porukama putem mobilnih telefona, koji funkcioniraju sporadično.

Glasnogovornik američkog State Departmenta P. J. Crowley u kratkoj je poruci objavljenoj na twitteru napisao: "Strahujemo da su egipatske vlasti blokirale komunikacije, uključujući interent, društvene medije, pa čak i ovakve kratke poruke." Na Facebooku su objavljeni nazivi više od 30 džamija i crkava u kojima bi se trebali okupiti prosvjednici. "Egipatski muslimani i kršćani demonstrirat će protiv korupcije, nezaposlenosti, diktature i nedostatka slobode, objavili su prosvjednici na internetu.

U Suezu su se prosvjedi i sukobi s policijom nastavili cijele noći, demonstranti su bacali kamenje i molotovljeve koktele, palili gume i vozila po cesti, a policija ih je u petak ujutro nasilno pokušavala rastjerati koristeći i suzavac. Agencije javljaju da je u plamenu i gradska vatrogasna postaja. Članovi Muslimanskog bratstva, među kojima je najmanje osam visokih dušnosnika oporbene grupe i njihovi glasnogovornici, okupili su se tijekom noći. Jedan od njihovih odvjetnika, Abdelmoneim Abdel Masud, potvrdio je za AFP da je dvadesetak vodećih ljudi Muslimanskog bratstva uhićeno. Sigurnosne snage su objavile su da su vlasti naredile strože mjere prema toj grupi.

28.01.2011. 10:11:00
http://metro-portal.hr/egipat-ostao-bez-interneta-vlada-odlucna-u-namjeri-da-ugusi-prosvjede/54639/