Metro-portal.hr

objavljeno 20.12.2009. 22:28:36
NACIONALNO BLAGO

Egipat će tražiti povrat biste Nefertiti i kamena iz Rosette

Vrhovno vijeće egipatskih starina smatra kako su neprocjenjivi antikviteti iz zemlje odneseni ilegalno te je vrijeme da ih se vrati

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Egipat će službeno tražiti povratak biste Nefertiti, remek-djela faraonske umjetnosti koja je trenutačno izložena u jednom njemačkom muzeju, objavio je u nedjelju u Kairu predsjednik Vrhovnog vijeća egipatskih starina Zahi Havas.

Havas će sazvati izvanredni sastanak radi službenog traženja povrata statue, prema priopćenju objavljenom nakon razgovora s Friederike Seyfried, direktoricom Egipatskog muzeja u Neues Museumu u Berlinu.

Bistu staru oko 3.400 godina pronašao je 1912. na jugu Egipta njemački arheolog Ludwig Borchardt. Od 1930. Egipat uporno traži njezin povrat.

Havas tvrdi da je nakon pronalaženja kip premazan glinom kako bi ga neprimjetno prebacili u Njemačku. Havas je izjavio kako je Borchardt namjerno napisao da se radi o kipu od gipsa iako je znao da se radi o kipu kraljice Nefertiti od vapnenca i to dokazuje da je napisao takvu deklaraciju kako bi Njemačka mogla zadržati kip.

Dodao je da to potvrđuje njihove informacije prema kojima je kip na neetičan način otpremljen iz Egipta. Činjenica da je Borchardt skrivao kip deset godina prije nego ga je izložio, još je jedan dokaz ilegalnog izlaska kipa iz Egipta, tvrdi šef egipatskih starina.

Međutim Berlin smatra da je kupovina 1913. bila legalna i inzistira na opasnosti bilo kakvog premještanja "krhkog" kipa.

Kip je od 17. listopada izložen u berlinskom Neues Museumu, gdje je prvi puta širokoj publici pokazan 1924. prije nego je prebačen u Egipatski muzej Zapadnog Berlina.

Osim Nefertiti, Egipat traži povrat kamena iz Rosette koji je omogućio dešifriranje hijeroglifa, a koji je više od 200 godina izložen u londonskom British Museumu.

U listopadu je Louvre Egiptu vratio pet fragmenata freski starih više od 3.000 godina, nakon što je francuskom muzeju zaprijetio prekidom suradnje u slučaju da ih ne vrati. (hina/metro-portal)

20.12.2009. 22:28:36
http://metro-portal.hr/egipat-ce-traziti-povrat-biste-nefertiti-i-kamena-iz-rosette/29021/