Metro-portal.hr

objavljeno 19.04.2010. 22:18:00
SVAKA POMOĆ JE DOBRODOŠLA

Ecstasy je sjajan saveznik u terapiji pacijenata s PTSP-om

Iako je terapija drogom u eksperimentalnoj fazi rezultati koje donosi i više su nego ohrabrujući

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Kombinacijom popularne tulumske droge ecstasyja i stručne terapije život pacijentima koji pate od posttraumatskog stresnog sindroma postaje puno lakši, tvrdi istraživanje predstavljeno na sastanku 'Psihodelična znanost u 21. stoljeću'.  Poboljšanja su dugoročna kod većine pacijenata, kaže dr. Michael Mithoefer, psihijatar privatne prakse iz Charlestona u Južnoj Karolini, inače voditelj istraživanja.

Ecstasy je na loš glas došao u 1980-ima kad ga je Američka agencija za narkotike (DEA) zabranila. No, prije zabrane koja je na snagu stupila 1985. tek je nekolicina stručnjaka vršila testiranja i eksperimentirala s ecstasyjem i klasičnom psihijatrijskom terapijom. MAPS (Multidisciplinary Association of Psychedelic Studies) je 2004. u Mithoeferovom istraživanju vidio dobre temelje za pokretanje inicijative da se droga uvede kao legitimno sredstvo u psihijatrijskim terapijama.

U istraživanju je sudjelovalo 20 ljudi s blagim simptomima PTSP-a koje tradicionalne terapije nisu nimalo ublažile. Kad se uveo ecstasy, pacijentima je, nakon dva mjeseca, bilo puno bolje. Tri godine kasnije situacija s pacijentima je također bila jako dobra. Više od polovice sudionika više nije spadalo u klasu PTSP-ovaca, rekao je Mithoefer. Nekolicina pacijenata nastavila je uzimati antidepresive i ostale lijekove kojima se liječi PTSP, ali u znatno manjem omjeru nego prije terapije drogom.

Droga se koristila dva do tri dana između normalnih terapijskih sesija kojih je bilo 10 do 15.

Nakon sveukupno 51 sesije u kojima se koristila droga nije bilo nikakvih nuspojava, rekao je Mithoefer. Pacijenti nisu znali da im se daje ecstasy. Terapija je još uvijek u eksperimentalnoj fazi, i zahtijeva velike vještine terapeuta, ali rezultati su obećavajući.

19.04.2010. 22:18:00
http://metro-portal.hr/ecstasy-je-sjajan-saveznik-u-terapiji-pacijenata-s-ptsp-om/38220/